Ikdienas svara fluktuāciju ietekme uz ķermeņa audu kompozīciju sievietēm 25 - 45 gadu vecumā - Ļubka, Andris (Latvijas Universitāte, 2022)
Ķermeņa svara kontrolēšanai visbiežāk izmantotātā metode ir svēršanās. Zinātniskās literatūras dati liecina, ka sievietes, kas cenšas zaudēt vai saglabāt nemainīgu ķermeņa svaru, veic svara paškontroli vismaz reizi nedēļā. Zinātnē pretrunīgi vērtē regulāras svara paškontroles lietderību, jo tā var radīt negatīvas sekas psihes veselībai, jo svara paškontroles rezultātā netiek diferencēta audu masa, uz kuras rēķina notiek svara izmaiņas. Darba mērķs ir izvērtēt, kā ikdienas svara fluktuācija ietekmē ķermeņa audu masas proporciju sievietēm. Pētījumā piedalījās 15 dalībnieces 25 - 45 gadu vecumā, kas regulāri nodarbojās ar individuālām fiziskajām aktivitātēm. Pētījuma dalībniecēm tika noteikts: svars un augums, antropometriskie apkārtmēri 5 lokalizācijās, ultrasonogrāfiskie mērījumi zemādas taukaudu izvērtējumam 4 lokalizācijās, muskuļu biezuma novērtēšanai 3 lokalizācijās un intraabdominālo viscerālo taukaudu noteikšanai tika veikti mērījumi 2 lokalizācijās. Katru pētījuma dienu pētījuma dalībnieces veica svara paškontroli, un reizi četrās nedēļās tika veikti antropometriskie un ultrasonogrāfiskie mērījumi. Pētījumā tika meklēta saikne starp ikdienas svara izmaiņām un apkārtmēriem, un ultrasonogrāfiski noteiktajiem parametriem. Pētījuma rezultāti rāda, ka absolūtajai svara vērtībai nav saistības ar svara izmaiņas vērtības lielumu un ikdienas svara fluktuācija neietekmē audu masas izmaiņas. Tomēr iegūtie dati ļauj izdarīt secinājumus, ka absolūtā svara izmaiņas pētījuma sākumā un beigās korelē ar noteikto parametru izmaiņu skaitu un parametru izmaiņu skaits nav atkarīgs no absolūtā svara, bet gan svara variācijas koeficienta lieluma. Jo augstāks svara variācijas koeficents, jo vairāk parametru izmaiņu var idenficēt.

Weighing is the most common method of controlling body weight. Data from the scientific literature show that women, who are trying to lose or maintain a constant body weight, do self-monitoring of weight at least once a week. The usefulness of regular weight self- monitoring is controversial in science, as it can have negative consequences for mental health, because weight self-control does not differentiate the tissue mass at the expense of which weight changes. The aim of this study is to evaluate how daily weight fluctuation affects the proportion of body tissue weight in women. The study involved 15 participants aged 25-45 who regularly engaged in individual physical activities. The following parameters were determined for the study participants : weight and height, anthropometric circumferences at 5 sites, ultrasonographic measurements to assess subcutaneous adipose tissue at 4 sites, muscle thickness at 3 sites, and intraabdominal visceral adipose tissue at 2 sites. Participants performed weight self-monitoring on each study day, and anthropometric and ultrasonographic measurements every four weeks were taken. The study looked for the relationship between daily weight changes and circumferences, and ultrasonographically determined parameters. The results of the study show that the absolute weight value is not related to the value of the weight change value and daily weight fluctuation does not affect the tissue mass change. However, the obtained data allow to conclude that the change in absolute weight at the beginning and at the end of the study correlates with the number of changes in the determined parameters, and the number of changes in parameters does not depend on the absolute weight, but on the coefficient of variation of weight. The higher the coefficient of variation of weight, the more changes in parameters can be identified.
Daily weight fluctuation effect on body composition in women in age of 25-45 years
Keywords: Sporta zinātne; antopometrija; ķermeņa audu kompozīcija; svara fluktuācija; svara paškontrole; ultrasongrāfija