Indikācijas Helicobacter pylori eradikācijas terapijai - Veinberga, Katrīna (Latvijas Universitāte, 2015)
H.pylori infekcija izraisa gastrointestinālas un ar kuņģa zarnu traktu nesaistītas saslimšanas. Latvijā H.pylori inficētība – 79%. Eradikācijai izstrādātās vadlīnijas nosaka, kuru indikāciju dēļ ir veicama eradikācijas terapija. Pētījumā iesaistīti 412 pacienti, kas tika anketēti, ierodoties uz eradikācijas terapijas kontroli. Eradikācijas terapija nozīmēta pacientiem ar kopumā 12 dažādām indikācijām. Vairumā gadījumu indikācijas bija atbilstošas vadlīniju prasībām. Neapstiprinātās indikācijas sastāda 9% no kopējo gadījumu skaita. Augstākā neapstiprināto indikāciju proporcija bija dermatologiem, kas būtiski pārsniedza šādu indikāciju proporciju ģimenes ārstiem un gastroenterologiem. Kopumā biežāk eradikācijas terapija Latvijā tiek nozīmēta relatīvu, ne stingro indikāciju dēļ. Biežākā indikācija speciālistu vidū ir dispepsija.

H.pylori infection causes gastrointestinal as well as non gastro-intestinal tract diseases. The prevalence of infection in Latvia - 79%. Guidelines determines in which cases eradication therapy must be administrated. The study involved 412 patients who were questioned attending eradication therapy control. In this study, eradication was administered to patients with a total of 12 different indications. In most cases, they match with the requirements of the guidelines. Inconsistent indications constitute 9% of all cases. The study shows significantly higher incidence of unconfirmed indications between dermatologists than between general practise doctors and gastroenterologists. In general, eradication therapy in Latvia is more often administrated due to relative not strict indications. The most common indication among specialists is dyspepsia.
Indications for Helicobacter pylori eradication therapy
Keywords: Farmācija; H.pylori; indikācija; vadlīnijas; ģimenes ārsts; dermatologs