Bērnu grāmatu dizaina vizuāli stilistiskie aspekti - Pandere, Kristiāna (Latvijas Universitāte, 2019)
Grāmatām ir sava vieta ikviena cilvēka dzīvē, bez tām nebūtu iedomājama mūsdienu sabiedrība. Par spīti mūslaiku tehnoloģiju plašajam piedāvājumu klāstam, grāmatnīcas un bibliotēkas tiek raiti piepildītas ar jaunām grāmatām, taču, lai konkrētā grāmata tiktu pie sava īstā lasītāja, dizainerim un māksliniekam jāpacenšas, lai grāmatu radītu atbilstoši tās būtībai, piesaistošu un patīkamu lietošanai. Īpaši nozīmīgi tas ir darbā ar bērnu grāmatām, jo agrīnā pieredze ar tām ir pamats bērna patikai pret grāmatām un lasīšanu kā tādu. Teorētiskās un empīriskās daļas uzdevums ir apkopot un izpētīt bērnu grāmatu specifiku, uzbūvi, kompozīciju, kā arī dažādu mākslinieku bērnu grāmatu akvareļu ilustrācijas. Tas tika veikts apkopojot teorētiskos materiālus, izmantojot grāmatas, žurnālus, ilustratoru katalogus un tīmekļa vietnes, kā arī apkopojot latviešu un ārzemju mākslinieku grāmatas izstrādātas konkrētā tehnikā, kuras izdotas pēc 2000. gada. Rezultātā tiek secināts, ka, lai izveidotu konkurētspējīgu grāmatu, kas lasītājam būtu ērti lietojama un interesanta, ir nepieciešams izzināt nozarē pieņemtos parametrus un pamatprincipus, kas palīdz darbā ar ilustrāciju un pašu grāmatas uzbūves veidošanu, taču liela nozīme ir arī mākslinieka vai dizainera spējai radīt vizuāli pievilcīgu un aizraujošu materiālu, kas ar kaut ko atšķirsies no esošā lielā grāmatu klāsta. Radošajā daļā izveidota pasaku izlase, kurā apkopotas 5 latviešu tautas pasakas par meža zvēriem un iekļauta izglītojošā daļa par dažādu Latvijā sastopamu sūnu veidiem un ilustrācijās redzamajiem kukaiņiem.

Books have a special place in every person’s life, without them our society would not be the same. Despite the wide range of possibilities that are provided by modern technologies, bookstores and libraries are filled with new books. In order to make the particular book to find it’s real reader, designer and illustrator must strive to create the book according to its purpose, attractive and enjoyable to use. It is especially important when working with children’s books, because early experience with them determines their love for books and reading in general. The tasks of the theoretical and empirical research section was to study and summarize the specifics of the children’s books, their structure, composition, as well as different children book illustrations done using watercolors. It was done by collecting theoretical materials from books, magazines, catalogues of illustrators and websites, as well as compiling books of Latvian and foreign book illustrations published after year 2000. As a result, it is concluded that in order to create a competitive book that is easy to use and interesting to it’s reader, it is necessary to learn about the specific industry parameters and basic principles, that can help working with book illustrations and layout, although, designers and artists ability to create visually appealing and exciting material that will differ from the rest of the books, has also a great significance of value. After the research, author created a fairy tale book, including 5 Latvian folk tales about forest animals and educational part about different types of moss that can be found in Latvia and about insects that can be seen in book illustrations.
Visually stylistic aspects of children's book design
Keywords: Mākslas zinātne; Latviešu tautas pasakas; akvarelis; ilustrācijas; grāmatu grafika; bērnu grāmatas