Burtnieku novada budžeta pilnveidošana - Ābele, Lelde (Latvijas Universitāte, 2013)
Aizvien vairāk pašvaldības saskaras ar to, ka pašvaldību finanšu nodrošinājums ir kļuvis nesamērojam ar to funkcijām, kas savukārt veicina iedzīvotāju neapmierinātību. Bakalaura darba mērķis ir uz pieejamās literatūras un datu analīzes pamata, izpētīt Burtnieku novada pašvaldību budžetu un sniegt priekšlikumus Burtnieku novada budžeta pilnveidošanai un turpmākajai attīstībai. Darbā tiek izpētīta pašvaldību finanšu vieta Latvijas finanšu sistēmā, pašvaldības saimnieciskā darbība un budžeta veidošanās, sniegts Burtnieku novada raksturojums, izanalizēta Burtnieku novada pašvaldības pamatbudžeta, speciālā budžeta ieņēmumi un izdevumi no 2009. – 2012. gadam, kā arī novērtētas Burtnieku novada finansiālās iespējas.Vislielākās problēmas novada attīstībā ir iedzīvotāju skaita skaita samazināšanās, nepietiekošo darba vietu skaits, atalgojuma apmērs, mazie uzņēmumi. Novadam nepieciešams uzlabot dzīves un darba vides kvalitāti, veicināt nozīmīgu projektu īstenošanu, piesaistot ES struktūrfondu

The municipalities increasingly face the fact that financial resources are insufficient-they cannot fulfill balanced resource utilization for municipality operations;therefore residents are becoming more dissatisfied with living standards.Aim of the thesis is to survey the budget of Burtnieki district municipal based on accessible literature and previous data analysis, in order to give possible options to Burtnieki district municipality for good budget execution performance. In this thesis is investigated municipals’ place in Latvian financial system, municipal’s operations and the budgeting;given the characteristics of Burtnieki district;analyzed Burtnieki district municipality’s revenues and expenses of basic budget and special budget from 2009 to 2012; as well as assessed the future financial possibilities of Burtnieki district. The municipal of Burtnieki district should improve standards of living; promote implementation of important projects in Burtnieki district
Improvement of budget of Burtnieki region municipality
Keywords: Ekonomika