Ekonomiskās stabilitātes un konkurētspējas pārvalde un novērtēšana, izmantojot informācijas tehnoloģijas - Turlajs, Gints (Latvijas Universitāte, 2013)
Šajā darbā ir analizēta IT izmantošana uzņēmumu un valsts vadība, pievēršot uzmanību ERP un darījuminteliģences rīkiem, spēlizācijai u.c. Kā piemērs ir apskatīts valsts budžetēšanas process Latvijā, veicot intervijas un empīriskus novērojumus. Balstoties uz izstrādātajiem jaunajiem budžeta vadības modeļiem ir ģenerētas pirmkoda sagataves un doti priekšlikumi IT uzlabojumiem valsts un privātuzņēmumu vadības jomā. Ir piedāvāti arī uzlabojumi komunikācijai starp IT speciālistiem un lietotājiem. Budžetēšana ir grūti automatizējama, jo ietver grūti algoritmizējamas zināšanas par nākotni, tomēr pušu savstarpējās komunikācijas un saskaņošanas datorizācija būtu būtisks efektivitātes uzlabojums. Arī spēlizācijas un sociālo portālu elementu ieviešana varētu dot uzlabojumus, lai arī tā ieviešana valsts sektorā prasītu būtisku paradigmas maiņu.

Measurement and management of economic stability and competitiveness using information technologies This work analyzes the use of IT in management, including ERP and business intelligence tools, gamification, etc. As an example state budgeting process in Latvia has been reviewed with interviews and empirical observations. Based on the new budget management models elaborated source code has been generated. Suggestions are given with regard to improvements in management IT as well as for fostering communication between IT specialists and users. Budgeting is difficult to automate as it includes knowledge about future difficult to algorithmize, however, computerisation of the communication and negotiation processes would be an improvement. Also the introduction of gamification and social portal elements could give improvements, in state sector it would demand a significant paradigm shift.
Measurement and management of economic stability and competitiveness using information technologies
Keywords: Datorzinātne