Interjekcijas kā diskursa iezīmētājas - Lietiņa, Aija (Latvijas Universitāte, 2009)
Diskursa iezīmētāji ir valodas līdzekļi, kas palīdz strukturēt diskursu, piemēram, ievadīt, uzsvērt vai noslēgt kādu diskursa daļu. Tie pieder pie dažādām vārdšķirām, piemēram, diskursa iezīmētāji var būt partikulas, darbības vārdi, apstākļa vārdi, leksikalizētas teikuma daļas. Maģistra darbs „Interjekcijas kā diskursa iezīmētājas” latviešu valodniecībā ir pirmais plašākais pētījums, kurā analizētas tieši interjekciju funkcijas diskursā. Jāatzīmē, ka ir autori, piemēram, Dirks Zīpmans (Dirk Siepmann), kas savos pētījumos par diskursa iezīmētājiem interjekcijas nav iekļāvuši vispār vai arī tikai virspusēji pieminējuši. Maģistra darba autores savāktais valodas materiāls apliecina, ka interjekcijas ir vieni no svarīgākajiem diskursa strukturēšanas elementiem, un to loma saziņas procesā ir neatsverama. Pētnieciskā darba pirmajā daļā sniegts vispārīgs interjekciju raksturojums un īsumā aprakstītas valodniecībā pastāvošās dažādās interjekciju kā vārdšķiras izpratnes. Apakšnodaļās raksturotas galvenās interjekciju funkcijas tekstā – asociatīvo teikumlocekļu, emotīvā, volitīvā un ekspresīvā funkcija. Otrajā nodaļā skaidroti termini diskurss un diskursa iezīmētāji, un par pēdējo no tiem sniegts plašs teorētiskās literatūras apskats. Trešajā, maģistra darba galvenajā nodaļā parādītas un ar valodas piemēriem ilustrētas autores konstatētās interjekciju kā diskursa iezīmētāju funkcijas. Ceturtajā nodaļā raksturotas interjekcijas nu un labi, kas ir vienas no biežāk lietotajām diskursa iezīmētājām latviešu valodā.

Discourse markers are linguistic devices, that help to segmentate discourse, for example, initiate, highligt or conclude some unit of the discourse. They are from different parts of speech, for example, discourse markers can be particles, verbs, adverbs, lexicalized parts of the sentence. The Master thesis „Interjections as Discourse Markers” is an innovative research, where the funtions of interjections in discourse are analyzed. It must be pointed out that there are authors, for example, Dirk Siepmann, who in his research works about discourse markers does not include interjections at all or just mentiones them superficially. The language material collected by the author of this thesis demonstrates interjections as one of the most important discourse structuring elements and their role in communication process as invaluable. The first chapter of this research provides a general charasteristics of interjections and briefly describes the variety of definitions of interjections as a part of speech. The subchapters characterize the main functions of interjections in text – as associative parts of sentence, also emotive, volitive and expressive function. The second chapter explains the terms of ‘discourse’ and ‘discourse markers’ and provides a wide review of theoretical literature about the latter. The third chapter which is the main chapter of the thesis demonstrantes the functions of interjections as discourse markers with the help of language examples. The fourth chapter characterizes interjections nu and labi as two of most frequently used discourse markers in Latvian.
Interjections as Discourse Markers
Keywords: Filoloģija