Diskriminācija etniskās piederības dēļ: jēdziens un veidi - Titova, Elizabete Madara (Latvijas Universitāte, 2017)
Eiropas Savienība ir multinacionāla vide, kur kopā dzīvo dažādu etnisko piederību un rasu personas. Diskriminācija etniskās piederības un rases dēļ ir aktuāla problēma visā Eiropas Savienībā, ņemot vērā mūsdienu situāciju un sabiedrības stereotipus. Bieži vien no sabiedrības vairākuma atšķirīgi etniskās piederības vai rases pārstāvji tiek nostādīti sliktākā situācijā dažādos dzīves aspektos, par ko plaši tiek runāts gan masu medijos un sabiedrībā, gan politikā. Darba mērķis ir izanalizēt un saprast, kā veidojas rases un etniskās piederības jēdziens, kā arī tas, kādā veidā abi iepriekš minētie jēdzieni sasaistās ar citām diskriminācijas aizlieguma pazīmēm. Darba rezultātā tika secināts, ka rasi un etnisko piederību vajadzētu apvienot vienā kategorijā, neizdalot to atšķirības, kā arī tika noskaidrots, ka abi jēdzieni nenovēršami krustojas ar citām diskriminācijas aizlieguma pazīmēm, radot nelabvēlīgu, nevienlīdzīgu attieksmi pret konkrētu etnisko izcelsmju vai rasu personām. Atslēgvārdi: etniskā piederība, rase, diskriminācija, aizlieguma pazīmju saistība, multikulturālisms, nevienlīdzība.

The European Union is a multinational environment, where together are living different ethnic races ANO entities. Discrimination based on ethnicity and race is an acute problem throughout the European Union, taking into account today's situation and the society stereotypes. Often the majority of different ethnic or racial representatives are placed at a disadvantage in different aspects of life, which is widely discussed in the media, society and politics. The work aim is to analyze and understand how the formation concept of race and ethnicity is made, as well as the manner in which the aforementioned two concepts are linked to other non-discrimination features. In work results, it was concluded that race and ethnicity should be combined into a single category without distinguishing their differences, and it was found that the two concepts inevitably intersect with other characteristics of non-discrimination, creating unfavourable, unequal treatment of certain ethnic or racial origin persons. Keywords: ethnicity, race, discrimination, prohibition signs of relationship, multiculturalism, inequality.
Discrimination based on a ethnic crigin: the concept and the types
Keywords: Juridiskā zinātne; etniskā piederība; rase; diskriminācija; aizlieguma pazīmju saistība; multikulturālisms