Sakārtojumā saistītu komponentu secība latviešu valodā - Zvīgule, Guna (Latvijas Universitāte, 2019)
Maģistra darbā analizēta sakārtotu komponentu secība latviešu valodā, un pētījuma mērķis ir noteikt, kādi faktori to ietekmē. Teorētiskās literatūras izpētes rezultātā izvirzīti vairāki sakārtotu komponentu secību noteicoši faktori. Darbā aplūkoti galvenie – semantiskie, funkcionāli pragmatiskie un formālie – faktori. To ietekme detalizēti un strukturēti analizēta latviešu valodas materiālā. Pētījumā izmantotie valodas dati iegūti no Latviešu valodas sintaktiski marķētā korpusa un Līdzsvarotā mūsdienu latviešu valodas tekstu korpusa, iepriekš nosakot atlases ierobežojumus, tomēr apkopojot iespējami plašu un semantiski daudzveidīgu valodas materiālu. Darbā izmantotas aprakstošā un korpusa analīzes metode un lingvistiskais eksperiments. Pētījums galvenokārt balstīts kognitīvās un psiholingvistikas, kā arī funkcionālās sintakses, semantikas un pragmatikas pētījumu atziņās.

The aim of this master’s thesis is to determine and analyse the factors that influence the order of coordinated components in Latvian. As a result of theoretical and practical research a number of factors that determine the order of coordinated components are proposed. In this paper, the main semantic, functional pragmatic and formal factors are examined. The influence of these factors in Latvian is analysed in detail using the language data retrieved from Latvian Treebank and Balanced Corpus of Modern Latvian. While several constraints were set, the retrieved language material used for practical research is semantically broad and varied. Descriptive and corpus-based research methods and linguistic experiments are used in this research. The thesis is mainly based on findings in cognitive and psycholinguistics, as well as those of functional syntax, semantics and pragmatics.
Order of coordinated components in Latvian
Keywords: Filoloģija; sintaktiskie sakari; sakārtojums; vārdu secība; semantika; pragmatika