Uztura ierobežojumu ietekme uz onkoloģisko pacientu ķīmijterapijas laikā - Moskaļenko, Jeļena (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darba tēma “Uztura ierobežojumu ietekme uz onkoloģisko pacientu ķīmijterapijas laikā”. Darba mērķis – noskaidrot uztura ierobežojumu ietekmi uz onkoloģisko pacientu ķīmijterapijas laikā. Viena no galvenajām vēža ārstēšanas metodēm ir ķīmijterapija, kas izraisa daudz blakusparādības. Ieteicamā uztura ievērošana var uzlabot pacientiem ķīmijterapijas laikā dzīves kvalitāti, kas nosaka šīs tēmas aktualitāti. Hipotēze: lai atvieglotu blakusparādības ķīmijterapijas laikā onkoloģiskiem pacientiem ir nepieciešama uztura ierobežojumu ievērošana. Bakalaura darbā izmantota kvantitatīvā pētījuma metode, kuras pētniecības instruments ir aptaujas anketa. Pētījumā iegūtie aptaujas rezultāti izvirzīto hipotēze atbalsta. Atslēgas vārdi: onkoloģija, ķīmijterapija, blaknes, uzturs, ierobežojumu ietekme.

The topic of the bachelor's thesis is "The effect of dietary restrictions on oncology patients during chemotherapy". The aim of the study was to determine the effect of dietary restrictions on oncology patients during chemotherapy. One of the main treatments for cancer is chemotherapy, which causes many side effects. Adherence to the recommended diet may improve patients' quality of life during chemotherapy, which determines the relevance of this topic. Hypothesis: Dietary restrictions are required to alleviate side effects during chemotherapy in oncology patients. The method of quantitative research is used in the bachelor's thesis, the research tool of which is a questionnaire. The survey results obtained in the study support the proposed hypothesis. Keywords: oncology, chemotherapy, side effects, diet, effects of restrictions.
The effect of dietary restrictions on oncology patients during chemotherapy
Keywords: Medicīna; onkoloģija; ķīmijterapija; blaknes; uzturs; ierobežojumu ietekme