Eiropas Savienības dalībvalstu tiesu savstarpējās uzticēšanās princips spriedumu atzīšanā un izpildē - Grantiņa, Ieva (Latvijas Universitāte, 2014)
Atslēgvārdi: savstarpējās uzticēšanās princips, automātiska atzīšana, principu līdzsvarošana, grozījumi, dalībvalstis. Galvenā problēma, kas apskatīta autores darbā, ir savstarpējās uzticēšanās principa robežu noteikšana atzīstot un izpildot dalībvalstī izdotu spriedumu. Tika pētīta šī principa saduršanās ar citiem Eiropas Savienības tiesiskajā telpā esošajiem tiesību principiem. Autore noskaidroja, ka sprieduma atzīšana un izpilde ir veicama ar trīs soļu metodi, kur pirmā ir bezierunu atzīšana savstarpēji uzticoties dalībvalsts tiesai, otrā – rodoties šaubām, tiesa, pamatojoties uz tiesībām uz taisnīgu tiesu noskaidro izdevējvalsts sprieduma gala rezultāta sasniegšanas procesu (pārbauda nacionālo regulējumu), trešā – noteikt samērīgumu situācijā, kad abi principi saduras un nepieciešams taisnīgs risinājums atbilstoši ES tiesiskajai telpai.

Key words: mutual trust, automatic recognition, principle balancing, regulation proposal, member states. The main problem which is discussed in the work are the boundaries of the principle of mutual trust in the recognition and enforcement of judgments issued in the Member State. The mentioned principle’s encounter with other principles of law, existing in the European judicial area, is discussed as well. The author showed that the recognition and enforcement is carried out by a three-step approach, where the first is the unconditional recognition of mutual trust in the national court, the second - where doubts rise, the court, on the right to a fair trial clears the issuing final judgment in the process of reaching (check national regulation) the third - to determine the proportionality of a situation where the two principles collide and the need for fair treatment in line with the EU's judicial area.
The principle of mutual trust between the European Union member state courts in recognizing and enforcing judgement
Keywords: Juridiskā zinātne