Verģences viegluma un fūzijas rezervju treniņi: redzes parametru uzlabojuma novērtējums ar datorizētiem un klīniskiem testiem - Eigusa, Krista (Latvijas Universitāte, 2024)
Darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 45 lapaspusēm. Tas satur 20 attēlus, 6 tabulas un 62 atsauces uz literatūras avotiem. Darba mērķis bija pārbaudīt EYEDOO redzes treniņu iekārtas datorizētas programmas rezultātu pielietojamību verģences viegluma un fūzijas rezervju uzlabojuma novērtēšanai. Pētījumā piedalījās 20 jaunie pieaugušie (vidējā vecumā 23 ± 2 gadi), kuri veica datorizētus redzes treniņus. Tika salīdzinātas verģences funkciju izmaiņas, novērtētas ar datorizētiem un klīniskiem testiem. Datorizēti treniņi ir veicinājuši statistiski nozīmīgu pozitīvo fūzijas rezervju un verģences viegluma uzlabojumu (p < 0,05), bet negatīvās fūzijas rezerves netika būtiski ietekmētas. Starp fūzijas rezervju un verģences viegluma uzlabojumu, novērtētu ar datorizētiem un klīniskiem testiem nav konstatēta pozitīva korelācija.

The thesis is written in Latvian on 45 pages. It contains 20 figures, 6 tables and 62 references. The aim of this study was evaluate the applicability of the results of computerised vision training program EYEDOO for assessing the improvement of vegence facility and fusional vergence. 20 young adults (average age 23 ± 2 years) where participating in computerised visual trainings. Changes in vergence functions assessed by computerised and clinical tests were then compared. Computerised training contributed to a statistically significant improvement in positive fusional vergence amplitude and vergence facility (p < 0,05), but negative fusional vergence was not significantly affected. No positive correlation was found between the improvement of fusional vergence and vergence facility, assessed by computerised and clinical tests.
Vergence Facility and Fusional Vergence Amplitude Training: The Improvement of Visual Parameters Evaluated by Computerised and Clinical Tests
Keywords: Klīniskā optometrija; redzes treniņi; izkliedēto punktu stereogrammas; verģences vieglums; fūzijas rezerves; binokulārā redze