Augšējā devona Katlešu svītas dolokrētu paveidi un vertikālā zonalitāte Kupravas māla atradnē - Meire-Kārkle, Marianna (Latvijas Universitāte, 2016)
Bakalaura darbs ir par augšējā devona Katlešu svītas dolokrētu paveidiem Kupravas māla atradnē un to vertikālo zonalitāti. Dokumentēti četri ģeoloģiskie griezumi, veikti detalizēti 33 pieslīpējumu un 23 plānslīpējumu pētījumi. Noskaidrots, ka šiem dolokrētiem ir raksturīga vertikālā zonalitāte - tajos var novērot divus, vietām nepilnīgus dolokrētu profilus, kuru attīstību, domājams, var skaidrot ar ūdens līmeņa svārstībām Katlešu laikposmā. Ir nodalīti mālaini kavernozi un poraini, brekčijveida, šūnveida, masīvi un citi dolokrētu horizonti. Pētītajos dolokrētos atrastās augu sakņu struktūras (rizokrēcijas), šūnveida tekstūras, kā arī žūšanas plaisas norāda uz to, ka tie ir pedogēnie dolokrēti.

Bachelor,s thesis deals with types and vertical zonation of dolocretes of the Devonian Katleši Formation in the Kuprava clay deposit. There are studied four geological sections, carried out detailed study of 33 cut and polished speciments and 23 thin-sections. Vertical zonation of these dolocretes has been clarified: two, in parts incomplete dolocrete profiles are present and their development could be explained by sea-level fluctuations during the Katleši time. There are divided clayey-vuggy and clayey-porous, brecciated, honeycomb, massive and other dolocrete horizons. Plant root structures (rhizocretions), cellular structures, and desiccation cracks found in studied dolocretes indicate, that they are pedogenic dolocretes.
Types and vertical zonation of dolocretes of the Upper Devonian Katleši Formation in Kuprava clay pit
Keywords: Ģeoloģija; brekčijveida dolokrēti; masīvie dolokrēti; rizokrēcijas; plānslīpējumi; pieslīpējumi