Detalizēta piekļuves kontrole datu bāzu pārvaldības sistēmās - Logina, Anete Katrīna (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura darba “Detalizēta piekļuves kontrole datu bāzu pārvaldību sistēmās” mērķis ir veikt pētījumu par SQL un NoSQL datu bāzēm un to atšķirībām detalizētas piekļuves kontroles nodrošināšanā. Izpētei tika izvēlētas divas datu bāzes – relāciju datu bāze Oracle un dokumentu orientēta datu bāze MongoDB Atlas. Autore veica teorētisku izpēti par datu bāzu atšķirībām, Oracle Virtual Private Database drošības risinājumu, MongoDB Atlas platformas Stitch piedāvāto drošības risinājumu , to implementēšanas iespējām un izveidoja un dokumentēja praktisku piemēru , lai apstiprinātu vai noraidītu hipotēzi – dokumentu orientētajā datu bāzē MongoDB Atlas ar platofrmu Stitch ir iespējams implementēt Oracle Virtual Private Database drošības risinājumam līdzvērtīgu drošības risinājumu.

The purpose of the bachelor's work “Fine-Grained Access Control for Database Management Systems” is to perform a study on SQL and NoSQL databases and their differences in providing detailed access control. Two databases were selected for the study, the relationship database Oracle and the document-oriented database MongoDB Atlas. The author studied theoretical database differences, Oracle Virtual Private Database security solution, the security solution provided by the MongoDB Atlas platform Stitch, their implementation capabilities, and created and documented a practical example to approve or reject the hypothesis — in the document-oriented database, MongoDB Atlas with platform Stitch, it is possible to implement equivalent security solution to Oracle Virtual Private Database.
Fine-Grained Access Control for Database Management Systems
Keywords: Datorzinātne; SQL; NoSQL; Oracle; MongoDB Atlas; VPD