Laimborelioze ambulatorā praksē - Markova, Elizabete (Latvijas Universitāte, 2023)
Katru gadu Latvijā reģistrē vairākus simtus laimboreliozes saslimšanas gadījumu. Diagnostika ietver raksturīgu klīnisko ainu, epidemioloģisko anamnēzi un seroloģisko izmeklēšanu. Diagnozes balstīšana tikai uz pozitīviem seroloģiskajiem rezultātiem var ietvert kļūdaini pozitīvus un kļūdaini negatīvas atbildes. Darba mērķis: Izvērtēt vai Latvijā laimboreliozes diagnoze nav pārspīlēta, vai pastāv korelācija klīniskai simptomātikai ar laboratorisko izmeklējumu rezultātiem. Materiāli un metodes: Retrospektīvais pētījums tika veikts Latvijas infektoloģijas centra arhīvā. Tika analizētas 188 pacientu ambulatorās kartes ar laimboreliozes diagnozi, kuri apmeklējuši LIC ambulatoro nodaļu laika posmā no 2020. līdz 2023. gadam. Tika analizēti demogrāfiskie, epidemioloģiskie, klīniskie un laboratorie rādītāji, kā arī izmantotais medikaments, tā darbības ilgums. Nozīmīgākie rezultāti: Pētījumā piedalījās 30% (N=57) vīrieši un 70% (N=131) sievietes. Vidējais vecums 51.7 gadi. Pacienti no Rīgas reģiona sastāda 60% (N=113). Epidemioloģiski nozīmīgākie rezultāti: 64% (N=121) apstiprina ērces kodumu. 27% (N=50) vecuma grupā no 45-64 gadi. Klīniskās simptomātikas nozīmīgākie rezultāti: 21% (N=40) nav raksturīgā apsārtuma, 19% (N=35) apsārtums līdz 5 cm diametrā. 68% (N=127) nav locītavu simptomi, 24% (N=45) sāpes 2 vai vairāk locītavās. Seroloģiskie rezultāti: IgM ELISA 60% (N=112) pozitīvs, 26% (N=49) vecuma grupā no 45-64 gadi. IgG ELISA 52% (N=97) pozitīvs, 22% (N=41) vecuma grupā no 45-64 gadi. IgM IB 69% (N=129) nav datu, savukārt 20% (N=37) pozitīvs, 9% (N=17) vecuma grupā no 45-64 gadi. IgG IB 62% (N=116) nav datu, savukārt 23% (N=43) pozitīvs, 10% (N=18) vecuma grupā no 45-64 gadi. Borrelia DNS 65% (N=123) nav datu, 34% (N=64) rezultāts ir negatīvs. Izvēlētā terapija: Visās vecuma grupās terapijas medikamenta aktīvā viela doxyciclinum. Ārstēšanas ilgums 30 % (N=56) 21 diena. Secinājumi: Sakarību izpēte starp klīnisko simptomātiku un laboratoro izmeklējumu rezultātiem pierāda, ka pastāv nenozīmīga (vāja) sakarība starp klīnisko simptomātiku (apsārtums, locītavu simptomi, citi simptomi) un laboratorajiem izmeklējumiem (IgM, IgG ELISA, IB un Borrelia DNS).

Every year, several hundred cases of Lyme borreliosis are registered in Latvia. Diagnosis includes a characteristic clinical picture, epidemiological anamnesis and serological examination. Basing the diagnosis solely on positive serological results may involve false positives and false negatives. The purpose of the Thesis: To evaluate whether the diagnosis of Lyme borreliosis in Latvia is not exaggerated, whether there is a correlation between clinical symptoms and the results of laboratory examinations. Materials and methods: The retrospective study was conducted in the archives of the Latvian Center for Infectology. The medical charts of 188 patients diagnosed with Lyme borreliosis who visited the LIC outpatient department in the period from 2020 to 2023 were analyzed. Demographic, epidemiological, clinical and laboratory indicators were analyzed, as well as the medication used and its duration of its effectiveness. The most significant results: 30% (N=57) of men and 70% (N=131) of women participated in the study. Average age 51.7 years. Patients from the Riga region make up 60% (N=113). The most epidemiologically significant results: 64% (N=121) confirm a tick bite. 27% (N=50) in the age group of 45-64 years. The most significant results of clinical symptoms: 21% (N=40) no characteristic redness, 19% (N=35) redness up to 5 cm in diameter. 68% (N=127) no joint symptoms, 24% (N=45) pain in 2 or more joints. Serological results: IgM ELISA 60% (N=112) positive, 26% (N=49) in the age group of 45-64 years. IgG ELISA 52% (N=97) positive, 22% (N=41) in the age group of 45-64 years. IgM IB 69% (N=129) no data, while 20% (N=37) positive, 9% (N=17) in the age group of 45-64 years. IgG IB 62% (N=116) no data, while 23% (N=43) positive, 10% (N=18) in the age group of 45-64 years. For Borrelia DNA, 65% (N=123) have no data, 34% (N=64) have a negative result. Selected therapy: In all age groups, the active substance of the therapy medication is doxyciclinum. Duration of treatment 30% (N=56) 21 days. Conclusions: The study of the relationship between clinical symptoms and the results of laboratory tests proves that there is an insignificant (weak) relationship between clinical symptoms (redness, joint symptoms, other symptoms) and laboratory tests (IgM, IgG ELISA, IB and Borrelia DNA).
Lymeborreliosis in autpatient practice
Keywords: Medicīna; Laimas slimība; laimborelioze; migrējošā eritēma; Borrelia burgdorferi; erythema migrans