Mikrouzņēmuma nodokļa likumdošanas izmaiņas Latvijā un to ietekme uz mikrouzņēmuma nodokļa maksātājiem - Poļiščuka, Anna (Latvijas Universitāte, 2016)
Maģistra darba mērķis - izpētīt Latvijas Republikas “Mikrouzņēmuma nodokļu likuma” grozījumus, izvērtēt kā tie ietekmēs mikrouzņēmuma nodokļa maksātājus un izstrādāt priekšlikumus darbā konstatēto nepilnību risināšanai. Mikrouzņēmuma nodokļu maksātāja režīma pastāvēšanas laikā, uzņēmēju vidū ir vērojama nepareiza izpratne par šī režīma pielietošanas kārtību, kā rezultātā tiek pieņemti vairāki likuma grozījumi, kuru mērķis ir mazināt ēnu ekonomiku. Taču pētījuma rezultāti parāda, ka pēdējo grozījumu ietekme uz mikrouzņēmuma nodokļa maksātāju statusu tikai veicinās atkāpšanos no tā sākotnēji izvirzītā mērķa – veicināt bez darba palikušos iedzīvotājus uzsākt savu saimniecisko darbību un atbalstīt mazo uzņēmējdarbību attīstību, tā vietā pēdējie grozījumi pat stimulēs uzņēmumu likvidāciju un bezdarba līmeņa pieaugumu.

Master’s thesis goal is to study Latvian Republic Micro-Enterprise tax legislation amendments to evaluate their impact on the micro-enterprise tax payers and to develop proposals to solve identified weaknesses. Research show, that during the lifetime of micro-enterprise tax has been observed, that entrepreneurs has gotten a wrong understanding of applying micro-enterprise tax, which leads to new amendments of the legislation with objective to reduce underground economy. However, study results show, that the effect of the new amendments to the micro-enterprise legislation only contribute to the resignation of its original goals – encourage unemployed citizens to start their business and support small enterprise development, instead of new amendments even stimulate liquidation of the companies and an increase of unemployment.
Latvian micro-enterprise legislation amendments and their implications on micro-enterprise tax payers
Keywords: Ekonomika; Mikrouzņēmums; mikrouzņēmuma nodoklis; mikrouzņēmuma nodokļa maksātājs; mikrouzņēmuma nodokļa likuma grozījumi