Seksuālās apmierinātības un ķermeņa tēla saistība ar sievišķības un vīrišķības izteiktību sieviešu grupā - Medne, Veronika (Latvijas Universitāte, 2013)
Tradicionālie dzimuma scenāriji sievietēm, kas ir izteiktākie sievišķības rādītāji, var būt lielākā mērā saistīti ar neapmierinātību ar ķermeņa tēlu un seksuālo neapmierinātību, nekā izteiktākie vīrišķības rādītāji (Sanchez et al., 2012). Šī pētījuma mērķis bija noskaidrot, vai tā ir arī Latvijā. Pētījumā piedalījās 102 sievietes, kuras atrodas heteroseksuālās attiecībās. Respondenti aizpildīja aptaujas anonīmi internetā. Tika izmantotas “S. Bemas dzimumlomu aptaujas īsā forma” (Bem, S., 1981), “Seksuālās apmierinātības aptauja” (Derogatis & Melisaratos, 1979; Young, et al., 1998), „Ķermeņa daļu novērtēšanas aptauja” (Bērziņa, 2011) un “Ķermeņa attēlu novērtēšanas aptauja” (Collins, 1991).Tika konstatēts, ka pastāv statistiski nozīmīga saistība starp sievišķības skalu un seksuālo apmierinātību, kā arī saistība starp vīrišķības skalu un apmierinātību ar ķermeņa daļām ir stiprāka, nekā saistība ar sievišķības skalu. Atslēgas vārdi: dzimuma lomas, seksuālā apmierinātība, ķermeņa tēls

Traditional gender role scenarios for women who have more pronounced femininity scores may be more related to dissatisfaction with body image and sexual dissatisfaction than most distinct masculine characteristics (Sanchez et al., 2012). The aim of this study was to determine whether the Latvian situation is the same. The study included 102, who were engaged in a heterosexual relationship. Respondents completed the survey anonymously on the Internet. "S. Bemas dzimumlomu aptaujas īsā forma" (Bem, S., 1981), "Seksuālās apmierinātības aptauja" (Derogat & Melisaratos, 1979, Young, et al., 1998), "Ķermeņa daļu novērtēšanas aptauja" (Berzina, 2011), as well as "Ķermeņa attēlu novērtēšanas aptauja" (Collins, 1991) were used. Results showed that there is a statistically significant correlation between femininity scale, and sexual satisfaction and correlation between masculinity scale and satisfaction with body parts is stronger then correlation between femininity scale and satisfaction with body parts. Key words: gender roles, sexual satisfaction, body image
Relationships among women's sexual satisfaction, body image, and feminine and masculine gender roles
Keywords: Psiholoģija