Augsnes granulometrija un to frakciju raksturošana - Bogdanovs, Dmitrijs (Latvijas Universitāte, 2020)
Darbā ir veikta augsnes granulometriska pārbaude izmantojot sedimentācijas metodi un lāzerdifrakcijas metodi izmantojot daļiņu lieluma analizatoru Mastersizer 3000. Visi iegūtie dati tiek analizēti, salīdzinot izmantotas metodes savā starpā. Visiem zemes frakcijām iegūtiem ar lāzerdifrakcijas metodi tika izvērtēti to drošības intervāli un iespējami datu novirzes cēloni no sedimentācijas metodes.

Soil granulometric analysis was performed with sedimentation method and laser diffraction method using Mastersizer 3000 particle size analyzer. All obtained data was analyzed while comparing the methods used. All ground fractions obtained by laser diffraction method were evaluated for their safety intervals and possible causes of data deviation from sedimentation method.
Soil granulometry and characterization of its fractions
Keywords: Ķīmija; LĀZERDIFRAKCIJA; GRANULOMETRIJA; MASTERSIZER 3000; SEDIMENTĀCIJA; SLAPJAS DISPERSIJAS VIENĪBA