Ēdināšanas nozares franšīzu attīstība un to ieviešanas potenciāls Latvijā - Sarkane, Agita (Latvijas Universitāte, 2016)
Maģistra darba “Ēdināšanas nozares franšīzu attīstība un to ieviešanas potenciāls Latvijā” aktualitāti pamato ārzemju ēdināšanas nozares uzņēmumu parādīšanās Latvijas tirgū, kas veido sīvu konkurenci lokālā tirgus uzņēmumiem. Maģistra darba mērķis ir izvērtējot frančaizinga teorētiskos aspektus un aktuālos datus ēdināšanas nozarē pasaulē un Latvijā, izstrādāt priekšlikumus frančaizinga biznesa modeļa turpmākai attīstībai Latvijā. Darbā veikta teorētiskā zinātnisko avotu analīze, un praktiskais pētījums, kas ietver pasaules vadošāko ēdināšanas uzņēmumu franšīzes raksturojumu, analīzi un attīstīšanas iespēju noteikšanu caur kvantitatīvo un kvalitatīvo metožu pielietojumu. Rezultāti liecina, ka franšīzes biznesa modelis ir pievilcīgs Latvijas tirgum un Latvijas uzņēmēji seko līdzi pasaules trendiem ēdināšanas nozarē, taču informācijas trūkuma dēļ, daudzi Latvijas uzņēmēji neriskē uzsākt savu uzņēmējdarbību, pielietojot franšīzes biznesa modeli, kā rezultātā frančaizingu Latvijā nevar vērtēt ar strauju attīstību. Maģistra darba apjoms ir 105 lapas, tas satur 3 tabulas, 23 attēlus un 6 pielikumus.

Master's Thesis "Catering industry franchise development and its implementation opportunities in Latvia” reason for topicality is foreign catering industry companies appearing in Latvian market, forming a fierce competition in the local market. The aim of this Master's thesis is by assessing the theoretical aspects of franchising and current data in catering industry in the world and Latvia, develop proposals for the franchising business models for further development in Latvia. The work carried out theoretical analysis of scientific data and practical research, which includes the world's leading catering industries franchise characterizations, analysis and opportunities of development through quantitative and qualitative methods. The results show that the franchise business model is suitable for Latvian market and local entrepreners are following world’s trends in catering industry but because of the lack of information many Latvia entrepreneurs decide not risk with starting their own bussines using franchising model. As a result franchising in Latvia can not be evaluated as rapidly developing phenomenon. Master's thesis consists of 105 pages,it contains 3 tables, 23 images and 6 attachments.
Catering industry franchise development and its implementation opportunities in Latvia
Keywords: Vadībzinātne; franšīze; frančaizings; ēdināšanas nozare; franšīzes līgums