Valsts pārvaldes izmaiņas kopš Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas (1990) līdz valsts pārvaldes optimizācijai (2008) - Ārgalis, Andris (Latvijas Universitāte, 2017)
Bakalaura darba tēma ir “Valsts pārvaldes izmaiņas kopš Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas (1990) līdz valsts pārvaldes optimizācijai (2008)”. Kaut gan sabiedrībā plaši kritizēts valsts pārvaldes noderīgums, tai ir izteikti liela nozīme sabiedrības ikdienā, jo tā regulē un uztur teju visus sabiedrības dzīves norises pasākumus. Tā gan atbild par policijas patruļām un nodokļu maksāšanu, gan arī plāno valsts attīstību ilgtermiņā. Ņemot vērā, ka sabiedrībā ir ļoti negatīvs viedoklis par valsts pārvaldes darbību, autors nolēma aplūkot valsts pārvaldes attīstību un risināt jautājumu par jēdziena “valsts pārvalde” saturu. Darba mērķis ir noskaidrot, vai valsts pārvalde ir attīstījusies kopš Latvijas Republikas neatkarības līdz valsts pārvaldes optimizācijai, vai nē un īsi aplūkot optimizācijas sekas. Darbā tiek pētīta valsts pārvaldes ģenēze un jēdziena saturs, funkcijas, kā arī salīdzināts senāki normatīvie regulējumi ar jaunākiem. Darbā iekļauti secinājumi par valsts pārvaldes funkciju lielo apjomu un vērtēta šo funkciju izpildes iespējamība ar esošo administratīvo resursu.

Bachelor's thesis: "Changes in government since the independence of the Republic of Latvia (in 1990) till the optimization of the public administration (2008)." Although the community widely criticizes public administration usefulness, it is highly important in society in everyday life because it regulates and maintains almost all public life course events. Its responsible for starting from police patrols and taxes, as well as plans to the country's development in the long run. Regarding the fact that the society has a very negative view of public administration, the author decided to look at the development of public administration and to address the content of "government" or “public administration”. The aim is to find out whether the government has developed since independence of Republic of Latvia till the optimization of the public administration or has it not, and a brief look at the effects of optimization. The author studied public administration genesis and content of the concept, functions and tasks, as well as older laws compared to newer ones. The work included the conclusions that the government functions and tasks are in great quantity and evaluated the function and task execution with the existing administrative resources.
Changes in goverment of Republic of Latvia since its independence (in 1990)till its optimisation (in 2008)
Keywords: Juridiskā zinātne; valsts pārvalde; civildienests; administratīvās tiesības; tiesiska valsts; optimizācija