Ievadītās kontrastvielas proporciju ietekme uz vēdera dobuma struktūru kontrastainību datortomogrāfijas izmeklējumā ar k/v ievadi dalītā bolusa veidā pediatrijā - Šembele, Līga (Latvijas Universitāte, 2017)
Bakalaura darba tēma - ,,Ievadītās kontrastvielas proporciju ietekme uz vēdera dobuma struktūru kontrastainību datortomogrāfijas izmeklējumā ar k/v ievadi dalītā bolusa veidā pediatrijā’’. Tēmas aktualitāti nosaka nepieciešamība ieviest optimālāko kontrastvielas proporciju attiecību pie dalītā bolusa ievades, veicot datortomogrāfijas izmeklējumus bērniem politraumas gadījumā ar mērķi konstatēt vēdera dobuma orgānu patoloģiju. Darba mērķis ir noskaidrot kontrastvielas proporciju ietekmi uz vēdera dobuma struktūru kontrastainību datortomogrāfijas izmeklējumā, izmantojot dalītā bolusa kontrastvielas ievades metodi. Pētniecības uzdevums ir apkopot un analizēt literatūru par kontrastvielas izmantošanu un dalītā bolusa ievades priekšrocībām, vēdera dobuma orgānu anatomiskām struktūrām un izmaiņām traumas gadījumā, traumu mehānismiem, datortomogrāfijas darbības principiem un jonizējošā starojuma ietekmi uz bērniem. Pētījuma mērķa grupa - pediatriskie pacienti ar vēdera dobuma traumām. Pētniecības metode - kvalitatīvi retrospektīvs pētījums, kurā ar anketas palīdzību savu vērtējumu, par vēdera orgānu kontrastainību pie dažādām kontrastvielas proporcijām sniedz ārsti radiologi, izvērtējot 21 datortomogrāfijas izmeklējumu attēlus. Pētījuma rezultāti sniegs iespēju akceptēt optimālāko kontrastvielas ievades proporciju attiecību vēdera dobuma datortomogrāfijas izmeklējumā ar dalītā bolusa ievadi pediatrijā un iekļaut to VSIA Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Diagnostiskās radioloģijas dienesta Kvalitātes nodrošināšanas programmā. Darba apjoms 52 lpp. Darbs sastāv no 4 nodaļām, 11 apakšnodaļām, 2 pielikumiem. Darbā izmantoti 26 literatūras un informācijas avoti.

The Bachelor`s thesis is entitled ”Effect of the injected contrast media ratio on contrast of intraabdominal structures during pediatric CT examination with the method of splitted bolus injection.” The topicality of the theme is determined by the necessity to introduce an optimal contrast ratio with the method of splitted bolus injection performing CT examinations of children’s polytrauma cases with the aim of identifying abdominal organ pathology. The aim of the work is to find out the contrast media ratio of the impact on the structure of contrast abdominal CT exam using the method of splitted bolus injection. The research task is to collect and analyze literature on the use of contrast media and shared splitted bolus technique, the advantages of anatomical structures of the abdominal organs and their changes as a result of trauma, injury mechanisms, operating principles of CT and the effects of ionizing radiation on children. The research target group is pediatric patients with abdominal injuries. The research method used is qualitative retrospective study using a questionnaire where radiologists provide assessment of abdominal organs contrast to different contrast ratios while evaluating 21 CT examination images. The research results will provide an opportunity to adopt optimum contrast ratio of the input with the method of splitted bolus injection of abdominal CT examination in pediatrics and include it in the Children's Clinical University Hospital Diagnostics Department of Radiology Program of Ensuring Quality. This Bachelor thesis comprizes 52 pages. The paper consists of 4 chapters, 11 subchapters and 2 appendix. The List of Literature and Information contains 26 sources.
Effect of the injected contrast media ratio on contrast of intraabdominal structures during pediatric CT examination with the method of splitted bolus injection
Keywords: Medicīna; dalītais bolus; kontrastvielas proporcijas; vēdera dobuma datortomogrāfija; pediatrijā