Elektromagnētiska iekārta mainīgas zīmes augstfrekvences elektromagnētiskā spēka ierosmei šķidrā metālā - Šivars, Andris (Latvijas Universitāte, 2014)
Būtiska nozīme kvalitatīvu un lētu materiālu ražošanā ir spēja kontrolēt visus ražošanas procesu, piemēram, graudu izmēru metālu sakausējumos un citus parametrus. Elektromagnētiskā lauka un ultraskaņas izmantošana materiālu izgatavošanas procesā ir jau sevi pozitīvi pierādījusi dažādos pielietojumos. Maģistra darba galvenais uzdevums bija izveidot skaitlisko modeli unikālai elektromagnētiskajai iekārtai, kura ir paredzēta mainīgas zīmes elektromagnētiskā spēka ierosināšanai šķidrā metālā. Šis efekts tiek panākts pastāvīgo magnētu un induktora mainīgā magnētiskā lauka superpozīcijas rezultātā. Skaitliskais modelis tika veidots izmantojot ComsolMultiphysics 4.4 programmu. Rezultātos ir attēlots pastāvīgo magnētu sistēmas un induktora magnētiskā lauka indukcijas sadalījums un aprēķināts elektromagnētiskais spēks uz cilindrisku vara paraugu.

For industrial quality of materials it is crucial to control all parameters during production, for example, grain size in metal alloy. Such methods, like electromagnetic fields and acoustic ultrasound, have proven themselves in various applications. Main goal of this master thesis is to construct numerical model for an electromagnetic system that is designed for the induction of sign changing electromagnetic force into liquid metal. This effect is achieved by combining permanent magnetic field and oscillating inductors magnetic field. Numerical model was made using ComsolMultiphysics 4.4 software. In the result a magnetic field has shown induction distribution for permanent magnetic system and inductor and calculated electromagnetic force on a copper cylindrical sample.
Electromagnetic device for sign changing, high frequency electromagnetic force induction in liquid metal
Keywords: Fizika