Partnerattiecību kvalitātes un intimitātes pakāpes saistība ar kopdzīves rūpju sfērām - Dūšelis, Sandis Kristars (Latvijas Universitāte, 2007)
Rezumējums Pētījuma mērķis bija salīdzināt partnerattiecību kvalitāti ar attiecību intimitātes pakāpi un kopdzīves rūpju sfērām, lai izpētītu iespējamās saistības. Pētījuma gaitā tika ievākti dati no astoņi simti sešdesmit astoņiem (868) partnerattiecībās dzīvojošiem izlases dalībniekiem. Izlases raksturojums – respondenti vecumā no 18 līdz 74 gadiem. Izlasi veidoja 62% sieviešu un attiecīgi 38% vīriešu. Lielākā daļa – 72% no respondentiem bija oficiāli laulājušies. Pētījumā izmantotais instrumentārijs: •Attiecību intimitātes novērtējuma aptauja (PAIR- Personal Assessment of Intimacy Relationships; Schaefer, & Olson); •Autonomijas un tuvības aptauja (ARI- Autonomy and Relatedness Inventory; Schaefer, & Edgerton); •Kopdzīves rūpju sfēru aptauja (izveidota pētījuma vajadzībām). Tika atrasta statistiski nozīmīga pozitīva saistība starp attiecību intimitāti un autonomiju pāru attiecībās. Pastāv statistiski nozīmīgas negatīvas saistības starp attiecību intimitāti un vairākām kopdzīves rūpju sfērām, kā arī statistiski nozīmīga, pozitīva saistība divām kopdzīves rūpju sfērām laiks sev un attiecības ar vecākiem. Partnerattiecību kvalitātei vērojama statistiski nozīmīga negatīva saistība ar vairumu no piedāvātajām kopdzīves rūpju skalām. Atslēgas vārdi: partnerattiecību un laulību kvalitāte, intimitāte, rūpju sfēras.

The aim of this research project was to compare overall quality of partnership with the level of intimacy within each relationship, and the levels of internal agitation caused by the daily living of the couples that was called ‘spheres of worry’. Possible correlations among the factors were investigated. The data was gathered from eight hundred sixty eight (868) individuals living in partnerships. Respondents ranged from eighteen to seventy- four years of age represent the sample. 62% of the respondents were female, and 38% male. Majority of the respondents (72 %) at the time of the research project were legally married. The data were gathered with the following instruments: •PAIR- Personal Assessment of Intimacy Relationships; Schaefer, & Olson; •ARI- Autonomy and Relatedness Inventory; Schaefer, & Edgerton); •Questionaire on the Spheres of Worry of daily living, originally developed for the research purposes. Statistically significant positive correlation was found between the level of intimacy and the level of autonomy within the couples. There is statistically significant negative correlation between the level of intimacy and the level of spheres of worry, as well as statistically significant positive connection between two particular spheres of worry: the amount of time for themselves and relationships with parents. The quality of partnerships has statistically significant negative correlation with majorities of the offered scales of worry. Key concepts: partnership quality, intimacy, worry spheres.
Partnerships Quality, Stage of Intimacy and Scope of Cohabitation Concerns
Keywords: Psiholoģija