Dabīgu imūnmodulatoru kvalitātes kontroles metožu izvērtējums un stimulējošās iedarbības salīdzinājums ar baktēriju endotoksīnu - Lāce, Agija (Latvijas Universitāte, 2016)
Darba mērķis bija raksturot dabīga imūnmodulatora AMP dezamināzes aktivitāti saturoša glikoproteīnu kompleksa (AMPD) darbību in vitro un novērtēt, vai šī iedarbība nav saistīta ar iespējamo endotoksīna (LPS) piesārņojumu. Tika izvērtētas AMPD attīrīšanas metodes, salīdzināta AMPD, LPS un lentināna ietekme uz iekaisuma citokīnu sekrēciju mononukleārajās šūnās, kā arī uz dermas fibroblastu proliferāciju. AMPD frakcijas sastāvs un polisaharīda daļas iespējami strukturālā līdzība ar LPS sarežģīja kvalitātes kontroli. Tāpat kā LPS, AMPD stimulēja TNF un IL-6 produkciju un veicināja dermas fibroblastu proliferāciju ar imūnšūnu sekretēto proteīnu starpniecību. LPS neitralizēšanai izmantojamās metodes maz ietekmēja AMPD imūnstimulējošo darbību, kas norāda, ka tā neveidojas endotoksīna piesārņojuma rezultātā.

The aim of the study was to describe the activity of a natural immunomodulator glycoprotein complex containing AMP deaminase activity (AMPD) in vitro and to evaluate whether this activity is related to possible endotoxin (LPS) contamination. Purification methods of AMPD were evaluated and effect of AMPD, LPS and lentinan on proinflammatory factors secretion in mononuclear cells and dermal fibroblasts proliferation were described. Structure of AMPD fraction and possible structural similarity between its polysaccharide part and LPS complicated quality control. Similarly to LPS, AMPD stimulated TNF and IL-6 production and promoted dermal fibroblasts proliferation by mediating proteins secreted by immune cells. Methods used to neutralize LPS had little impact on AMPD immunostimulating activity showing that it is not based on endotoxin contamination.
Evaluation of quality control methods for natural immunomodulators and comparison of their stimulative effect to bacterial endotoxin
Keywords: Bioloģija; dabīgi imūnmodulatori; AMP dezamināze; baktēriju endotoksīns; mononukleārās šūnas; TNF alpha