Lielo datu tehnoloģiju, mākslīgā intelekta ietekme uz demokrātiju: ASV gadījuma analīze - Kustkēvičs, Jānis (Latvijas Universitāte, 2019)
Maģistra darba tēma ir “Lielo datu tehnoloģiju, mākslīgā intelekta ietekme uz demokrātiju: ASV gadījuma analīze”. Maģistra darba mērķis ir noskaidrot vai lielo datu tehnoloģiju un mākslīgā intelekta attīstības kontekstā ir nepieciešams normatīvā ietvara atjauninājums, papildinājums, kas paredz stabilu demokrātisko principu aizsardzību un izvairīšanos no tehnoloģiju centralizēšanas. Darba mērķa sasniegšanai veikti šādi uzdevumi: •izpētīta teorētiskā un zinātniskā literatūra par mākslīgo intelektu, lielo datu tehnoloģijām, šo tehnoloģiju attīstību un izmantošanu, kā arī par demokrātiju, demokrātisko procesu attīstību; •definēti 11 primārie liberālās demokrātijas principi, kas izriet no demokrātijas teorijām; •veikta ASV gadījumu analīze, izskatot gadījumus publiskās pārvaldes un privātajā sektorā, kas attīsta un izmanto mākslīgo intelektu un lielo datu tehnoloģijas, un kuros ir pārkāpti liberāli demokrātiskie principi. Darbā konstatēta korelācija starp regulējoša normatīvā ietvara trūkumu un liberāli demokrātisko principu pārkāpumiem publiskajā pārvaldē un privātajā sektorā. Apskatītie gadījumi, kas skaidri pārkāpj demokrātiskos principus, likuma varu t. sk., norāda uz nepieciešamību pēc ceļa kartes vai pamata ieteikumiem tālākai normatīvā ietvara izstrādei. Kā pētniecības metode izmantota gadījuma analīze, kā ietvaros tika analizēti normatīvie akti, likumi, ASV federālo aģentūru publikācijas, akadēmiski raksti un publikācijas. Tika izmantoti sekundārie kvantitatīvie dati. Maģistra darbs sastāv no demokrātijas teoriju, demokrātiskā koncepta skaidrojuma, lielo datu tehnoloģiju, mākslīgā intelekta teorētiskā apkopojuma, no kā izriet 11 liberālās demokrātijas principi. Empīriskā daļa ir veidota no stratēģisko plānošanas dokumentu analīzes, normatīvo aktu un federālo aģentūru publikāciju analīzes, lai noteiktu vai ASV pastāv regulējošs normatīvais ietvars un tehnoloģijas centralizācija. Atslēgas vārdi: mākslīgais intelekts, lielie dati, demokrātija.

The subject of the master's work is “Big data technologies, artificial intelligence impact on democracy: USA case study” The aim of the master's work is to clarify whether, in the context of the development of large data technologies and artificial intelligence, an update of the regulatory framework is necessary, a supplement that provides for the protection of sound democratic principles and the avoidance of technology centralizing. The following tasks have been performed to achieve the goal of work: •research into theoretical and scientific literature on artificial intelligence, large data technologies, the development and use of these technologies, and on democracy, the development of democratic processes; •defining the 11 primary principles of liberal democracy stemming from democracy theories; •a US case-by-case analysis has been carried out in the case of public administrations and the private sector, which develops and uses artificial intelligence and large data technologies, and which violate liberal democratic principles. The work found a correlation between a lack of regulatory framework and violations of liberal democratic principles in public administration and the private sector. The cases discussed, which clearly violate democratic principles, the rule of law, including, indicate the need for a road map or basic recommendations for further development of the regulatory framework. A case-by-case analysis has been used as a research method, including an analysis of laws, laws, publications, academic articles and publications of federal agencies in the United States. Secondary quantitative data was used. The Master's work consists of a theoretical compilation of democratic theories, the interpretation of the democratic concept, big data technologies, artificial intelligence, of which 11 principles of liberal democracy arise. Key words: artificial intelligence, big data, democracy.
Big data tehnologies artificial intelligence impact on democracy: USA case study
Keywords: Politikas zinātne; mākslīgais intelekts; lielie dati; demokrātija; artificial intelligence; big data