Sarunvalodas iezīmes latviešu un somu preses tiešsaistes izdevumos - Petraškeviča, Emīlija (Latvijas Universitāte, 2016)
Maģistra darba „Sarunvalodas iezīmes latviešu un somu preses tiešsaistes izdevumos” mērķis ir noskaidrot, kādi sarunvalodas līdzekļi tiek izmantoti latviešu un somu presē un kāda ir to lietojuma motivācija. Lai mērķi sasniegtu, ir apkopota teorētiskā literatūra par sarunvalodu, tās līdzekļiem, kā arī preses valodas attīstības tendencēm abās valodās. Salīdzināšanai ir izvēlētas konkrētas sarunvalodas iezīmes. Lai sarunvalodas līdzekļus vērtētu pēc vienotiem rādītājiem, izvēlēti pragmatiskajā pieejā balstīti kritēriji, pēc kuriem analizēts izmantoto līdzekļu veids un lietojuma motivācija. Darba gaitā izvērtēts ap 180 vienību, un tipiskākās ir detalizēti analizētas. Ir secināts, ka lietojuma motivācija abās valodās ir līdzīga.

The objective of master’s thesis Colloquial Features in Latvian and Finnish Online Press is to clarify which colloquial features are used in Latvian and Finnish press, and what is the motivation of the usage. Theoretical material about colloquial and its features, as well as the development of language used in press has been examined. Certain features have been chosen to compare the material. To evaluate the colloquial features using similar criteria, particular parameters are chosen, based on pragmatic approach. They are used to analyze the type of features and the motivation of usage. Approximately 180 items have been evaluated, and the most typical ones are analyzed. It has been conclued, that the motivation of the usage is similar in both languages.
Colloquial Features in Latvian and Finnish Online Press
Keywords: Filoloģija; latviešu valoda; somu valoda; sarunvaloda; slengs; preses valoda