Privātpersonu uzkrājumi: iespējas, priekšrocības un tendences - Miezis, Matīss (Latvijas Universitāte, 2018)
Bakalaura darba tēma ir „Privātpersonu uzkrājumi: iespējas, priekšrocības un tendences”. Atgūstoties pēc finanšu krīzes ir uzlabojusies ekonomiskā situācija valstī. Pateicoties šim faktoram iedzīvotājiem parādās atliktie ienākumi, kurus iedzīvotāji vēlas ieguldīt bankā, tādā veidā uzkrāt lai gūtu peļņu no tā. Šī tēma ir aktuāla, jo ekonomikas attīstība ir cikliska. Mainoties ekonomikas situācijai, mainīsies arī iedzīvotāju uzkrājumu veidi. Bakalaura darba mērķis veikt privātpersonu ieguldījuma tirgus analīzi, pamatojoties uz iegūtajiem rādītājiem par pašreizējo situāciju tirgū sniegt secinājumus. Kā arī izstrādāt priekšlikumus privātpersonu uzkrājumu tirgus attīstībai. Darbs sastāv no trim daļām: 1.Pirmajā daļā tika apskatīti privātpersonu uzkrājumu tirgus analīze; 2.Otrajā daļā tika analizēts Latvijas sistemātiski nozīmīgo banku ieguldījumu tirgus, katra ieguldījuma ienesīgums un priekšrocības; 3.Trešajā daļā tika apkopotas, kā arī analizētas respondentu atbildes, par uzkrājumu paradumiem. Bakalaura darba mērķis ir, pamatojoties uz teorijas izpēti, veikt privātpersonu ieguldījumu tirgus analīzi, norādot ieguldījuma iespējas un priekšrocības, izstrādāt secinājumus, kā arī sniegt priekšlikumus privātpersonu uzkrājuma pieauguma veicināšanai. Bakalaura darba autors, darbā apkopoja un izskatīja izplatītākos lielāko Latvijas banku ieguldījumu veidus un veica analīzi, lai noskaidrotu katra ieguldījuma attīstības tendences pēdējos gados, kā arī katra ieguldījuma pieejamo ienesīgumu. Darbs izstrādāts latviešu valodā un sevī ietver 7 tabulas, 30 attēlus un 3 pielikumus.

Bachelor’s thesis is „Private individuāls savings: features, benefits and trends”. Recovering from the financial crisis the economic situation has been improved in the country. Due to this factor, residents experience deferred income that citizens want to invest in the bank, thus accumulating in order to profit from it. This topic is actual because the economic development is cyclic. As the economic situation changes, the types of residents' savings will change as well. The aim of the Bachelor's thesis is to analyze the market for private equity investment, based on the findings of the current market situation. Also, to develop proposals for the development of private equity market. Bachelor’s thesis includes three parts: 1.The first part deals with the economics of savings for private individuals; 2. In the second part is dedicated to analyze the market of Latvia's systematically important bank deposits, the profitability and advantages of each instrument; 3. The third part summarizes and analyzes the answers of respondents about the habits of savings. The purpose of the bachelor thesis is to assess, on the basis of the results of the bank analysis examined, the possibilities of individuals to accumulate and develop proposals that would promote the optimal functioning of the deposit market. The author of the Bachelor's thesis summarized and reviewed the most common types of investment by major banks in Latvia. Author conducted an analysis to find out the development trends of each investment in recent years, as well as the available profitability of each investment. The Thesis ir prepared in Latvian and includes 7 tables, 30 pictures and 3 attachments.
Private individuals savings: features, benefits and trends
Keywords: Ekonomika; Uzkrājumi; Ieguldījumi; Pensijas līmeņi; Fondi; Akcijas