Gludenās čūskas Coronella austriaca populācijas lielums un struktūra Ķemeru nacionālā parka Slokas un Vecajā purvos - Nikolajeva, Larisa (Latvijas Universitāte, 2015)
Pētījums veltīts retai, aizsargājamai un maz pētītai Latvijā gludenai čūskai Coronella austriaca. Pētījuma mērķis – noteikt sugas populācijas lielumu un struktūru Ķemeru Nacionālā parka Slokas un Vecajā purvos. Kopēja populācija purvos ietver ap 200 īpatņu un sastāv no vairākām subpopulācijām ar nelielu īpatņu apmaiņu. Konstatēts neliels jauno īpatņu skaits, kas, iespējams, saistīts ar sugas zemo auglību vai lielo mirstību šajā vecumgrupā. Pieaugušo čūsku starpā tēviņu ir vairāk, kā mātīšu, iespējams, lielākas mirstības dēļ mātīšu grupā. Individuālais iecirknis sasniedz 0.1-0.8 ha un, iespējams, ir atkarīgs no resursu daudzuma un biotopa īpatnībām. Dažāda dzimuma un vecuma īpatņi sastopami vienādos biotopos, bet jaunie īpatņi, atšķirībā no pieaugušam čūskām, apdzīvo suboptimālus mikrobiotopus, iespējams, lai izvairītos no kanibālisma.

This research devoted to rare, protected and poorly studied in Latvia smooth snake Coronella austriaca. The goal was to determine species population size and structure in Kemeri National park Slokas and Vecais bogs. The total population of the species in area includes about 200 specimens and consist of several subpopulations with small specimen exchange. Small number of young snakes found probably is due to low fertility of the species or high mortality in this group. In adult snakes number of males is bigger than females, probably due to higher mortality of females. Individual home range reaches 0.1-0.8 ha and probably depends on the amount of resources or habitat features. Snakes of different sex and age use similar habitats, but younger specimens tend to occupy suboptimal habitats, perhaps to avoid cannibalism from adult specimens.
The smooth snake Coronella austriaca population size and structure in Ķemeri National Park Slokas and Vecais bogs
Keywords: Bioloģija; gludenā čūska; populācijas lielums; populācijas struktūra; biotops; plātnes