Farmaceitisko līdzekļu izplatība hidroekosistēmās un to potenciālā ietekme uz ūdens organismiem - Gribanova, Žanna (Latvijas Universitāte, 2018)
Pēdējos gados strauji pieaug vides piesārņojums ar farmaceitiskiem savienojumiem. Tas ļoti piesaista pētnieku uzmanību, jo šie potenciāli bioaktīvie savienojumi var būtiski ietekmēt ūdens kvalitāti un ūdens ekosistēmas, kā arī cilvēka veselību. Pētījuma mērķis ir noteikt ibuprofēnu, paracetamolu (acetaminofēnu), diklofenaku, amoksicilīnu, ipidakrīna hidrohlorīdu, hlorpiramīna hidrohlorīdu un sulpirīdu saturošu preparātu toksiskumu, izmantojot divas biotestēšanas metodes: Daphnia magna akūtā toksiskuma testu un aļģu augšanas inhibēšanas testu. Darba gaitā ir iegūti dati par farmaceitisko vielu inhibējošo ietekmi uz ūdens organismiem. Noskaidrotas to subletālās koncentrācijas - LC50 (koncentrācijas, kas izraisa 50% testa organismu bojāeju) un efektīvās mediālās koncentrācijas - EC50 (koncentrācijas, kas izraisa 50%-īgu testorganismu fizioloģisko funkciju samazināšanos), kā arī salīdzināta autotrofo un heterotrofo organismu jutība. Eksperimenta rezultāti parāda, ka attiecībā uz ūdens organismiem bieži lietotiem preparātiem ir vidējs līdz augsts toksiskums. Ar visaugstāko toksiskumu izceļas farmaceitiskie līdzekļi, kas satur sulpirīdu (antidepresants), ipidakrīna hidrohlorīdu (NS stimulators) un hlorpiramīna hidrohlorīdu (pretalerģijas līdzeklis). Farmaceitisko līdzekļu nokļūšana ūdenstilpēs var izraisīt gan vēžveidīgo, gan aļģu bojāeju, īpaši farmaceitisko rūpnīcu notekūdeņu izplūdes vietās.

In recent years the environmental pollution with pharmaceuticals has been increasing rapidly. This attracts the attention of researchers since these potentially bioactive compounds may significantly affect water quality and hydroecosystems as well as human health. Objective of the study is to determine toxicity of ibuprofen, acetaminophen (paracetamol), diclofenac, amoxicillin, ipidacrine hydrochloride, chloropyramine hydrochloride and sulpiride containing products using two biotesting methods: Daphnia magna acute toxicity test and algae growth inhibition test. During the work data on the inhibitory effect of pharmaceutical substances on aquatic organisms has been obtained. Sublethal concentrations – LC50 (concentrations that cause 50% death of test organisms) and effective medial concentration – EC50 (concentrations that cause 50% decline in physiological function of testorganisms) were found as well as sensitivity of autotrophic and heterotrophic organisms were compared. Experiment results show that commonly used products have medium to high toxicity. Pharmaceutical products which contain sulpiride (antidepressant), ipidacrine hydrochloride (NS stimulator) and chloropyramine hydrochloride (anti-allergic agent) have very high toxicity. Pharmaceuticals that enter water bodies may cause both crustacean and algae death especially in wastewater discharge spots of pharmaceutical factories.
The occurence of pharmaceuticals in hydroecosystems and their potential influence on aquatic organisms
Keywords: Bioloģija; farmaceitiskie līdzekļi; potenciālais toksiskums; vēžveidīgo biotesti; aļģu biotesti