Slepkavība, pārkāpjot nepieciešamās aizstāvēšanās robežas - Reigass, Didzis (Latvijas Universitāte, 2014)
Katram cilvēkam piemīt dabiskas, neatņemamas un fundamentālas starptautiskās tiesībās un nacionālajos likumos noteiktas tiesības aizsargāt savu dzīvību. Šim nolūkam tiek izmantots nepieciešamās aizstāvēšanās institūts, kas izslēdz kriminālatbildību par kaitējuma nodarīšanu uzbrucējam (pat atņemot tam dzīvību), ja vien ir ievēroti visi likumā paredzētie tiesiskuma nosacījumi. Slepkavība, aizstāvoties pret uzbrucēju un atņemot tam dzīvību bez nepieciešamības, rada kriminālatbildību (Krimināllikuma 121.pants). Darba mērķis ir izpētīt nepieciešamās aizstāvēšanās robežu pārkāpšanas teorētiskās nostādnes, analizēt likumā noteiktās slepkavības, pārkāpjot nepieciešamās aizstāvēšanās robežas, pazīmes, KL121.panta piemērošanu Latvijas tiesās, kā arī reglamentāciju ārvalstu krimināllikumos. Pētījuma rezultātā tiek gūta padziļināta izpratne, kas ļauj izvirzīt atsevišķus ierosinājumus par KL normu papildināšanu, kā arī trūkumu novēršanu Krimināllikuma 121.panta kvalificēšanā.

Every person has natural, inalienable, fundamental right to defend his own life, as defined by international and national law. For this purpose is used the institute of necessary defense, which excludes criminal liability for the damage done to the offender (even taking the it`s life), unless it has complied with all the eligibility conditions set by the law. A murder commited by defending from an offender and taking it`s life without a necessity causes criminal liability (Article 121 of the Criminal Law of the Republic of Latvia). The goal of this master`s thesis is to explore theoretical approaches of the necessary defense, analyze the components of a murder exceeding the limits of necessary defense, the application of Article 121 in courts of Latvia and regulation in foreign Criminal Codes. In the result of study, a thorough understanding is gained, that allows to set some suggestions in replenishment of the articles of the Criminal Law of the Republic of Latvia.
Murder committed exceeding the limits of necessary defense
Keywords: Juridiskā zinātne