Laboratorijas metožu aprobācija lauka pupu izturības pret lapu patogēniem Botrytis fabae, Ascochyta fabae un Stemphylium sarcinaeforme paātrinātai noteikšanai - Brauna, Elīna Anna (Latvijas Universitāte, 2016)
Darba mērķis bija salīdzināt 15 lauku pupu šķirņu izturību pret 2015. gada veģetācijas sezonas nozīmīgākajiem lauka pupu lapu slimību ierosinātājiem – Botrytis fabae, Ascochyta fabae un Stemphylium sarcinaeforme, izmantojot laboratorijas skrīninga metodi, un salīdzināt iegūtos rezultātus ar lauka šķirņu salīdzinājuma izmēģinājuma rezultātiem. Pēc iegūtajiem rezultātiem secināt, vai izmantotā laboratorijas skrīniga metode var tikt pielietota paātrinātai šķirņu izturības noteikšanai pret šiem patogēniem. Laboratorijas skrīninga eksperimentā izmantoja lapu pilienu testu. Nogrieztas pupu lapas inficēja ar patogēna sporu suspensiju pilieniem. Pēc simptomu parādīšanās, piecu dienu laikā mērīja slimības izraisītā plankuma diametru. Skrīninga eksperimenta rezultāti liecina, ka lauka pupu šķirnes būtiski atšķīrās pēc ieņēmības pret B. fabae un S. sarcinaeforme un šo metodi var izmantot lauka pupu selekcijas procesā paātrinātai šķirņu pārbaudei. A. fabae izraisītie plankumi attīstījās nevienmērīgi un uz vismaz 75% šķirņu lapu slimības simptomi neparādījās vispār. Šķirņu ieņēmības salīdzinājumus pret A. fabae nepieciešams turpināt, pārbaudot citas laboratorijas metodes.

The aim of the work was to compare resistance of 15 faba bean varieties to most important diseases which were occurred during the vegetation period in 2015 in field trial – Botrytis fabae, Ascochyta fabae and Stemphylium sarcinaeforme using laboratory screening method and to compare laboratory research results with the field observations. Results have shown on possibility to use the laboratory screening method for selection of resistant to B. fabae and S. sarcinaeforme varieties of faba bean. In the laboratory screening was used leaf drop test. Cuted leaves of faba bean were infected with the pathogen’s spore suspension drops and lodged in climate chamber. After appearance of symptoms of infection the development of diseases was daily measured during five days. Results clearly evidenced on difference between varieties in resistance to B. fabae and S. sarcinaeforme, this method can be used in faba bean breeding programm. It is necessary to prove and to elaborate laboratory methods of screening varieties for selection on resistance to A. fabae becauce in this research the symptoms of disease caused by A. fabae were uneven developed on cuted leaves independently from variety.
Evaluation of laboratory methods for faba bean leaf diseases Botrytis fabae, Ascochyta fabae and Stemphylium sarcinaeforme resistance screening
Keywords: Bioloģija; Lauku pupas; slimības; šķirņu izturība; skrīninga metode