Tiesas kritēriji, nosakot prevalējošo tiesību principu, kauzalitātes un abstrakcijas principu kolīzijas gadījumā. - Putniņš, Aleksis Valts (Latvijas Universitāte, 2016)
Īpašuma iegūšana ar nodošanu sastāv no diviem posmiem: tiesiskā darījuma, kurā tiek atspoguļota kontrahentu griba nodot īpašuma tiesības no vienas puses un saņemt tās, no otras puses, un paša īpašuma nodošanas. Strīdi par to vai tiesiskā darījuma trūkumi ietekmē īpašuma tiesību pāreju vai arī īpašuma tiesību nodošana notiek arī tad, ja šis darījums ir absolūti spēkā neesošs, praksē var izraisīt situāciju, kurā tiesa strīda gadījumā nepareizi noregulē tiesiskās attiecības starp strīdā iesaistītajām pusēm. Darbā noskaidrots, ka likuma normas un arī tiesa nav noteikusi konkrētus kritērijus, lai noteiktu, kurš no darbā apskatītajiem principiem prevalē to kolīzijas gadījumā.

The acquisition of property right with property handover consists of two stages: legal contract, that includes the will of both sides to transfer the property rights, from one side, and to receive the property rights, from other side, and of the property handover. Legal conflicts whether the lack of the contract has influence on the transition of the property rights from one person to another can create a situation where the legal relationship between the parties of the dispute are wrongly adjusted. The criterions of which of the principles – abstraction or causation – prevail in the case of the conflict has not been set in the Latvian Civil law and the judgment of the Court has not been consistent.
The Court criteria establishing the prevailing law principle in case of the collision of principle of Causality and the principle of Abstraction.
Keywords: Juridiskā zinātne; abstrakcijas princips; kauzalitātes princips; īpašuma tiesību iegūšana ar nodošanu; zemesgrāmata; publiskā ticamība