Perspektīvu uztvere, izmantojot relatīvā virziena uzdevumu. - Dambenieks, Arvīds (Latvijas Universitāte, 2024)
Telpiskās spējas ir kognīcijas sastāvdaļa, tā ietver spēju uztvert, apstrādāt un interpretēt telpiskās attiecības starp objektiem. Lai atvieglotu pētīšanas datu vākšanas procesu, ir nepieciešams digitalizēt, un padarīt pieejamus telpisko spēju testus. Bakalaura darba mērķis – radīt klasiskā relatīvā virziena uzdevuma (SOT) testa versiju, kas būtu pieejama uz viedierīcēm, un pārbaudīt, vai ir ietekme uz to, vai tests tiek veikts viedierīcē vai datorā. Darba teoretiskajā daļā ir aplūkoti telpiskās uztveres pamatprincipiem telpisko spēju kontekstā. Atsevišķa nodaļa ir veltīta perspektīvu uztverei, faktoriem, kas to ietekmē, trenēšanas veidiem un aprakstīti populārākie telpiskās orientācijas spēju testi. Darba ietvaros tika veikts pētījums, kurā izmantojot izstrādātā relatīvā virziena testa uzdevuma versiju viedierīcēm tika pārbaudīts vai izmantotā ierīce un dalībnieka dzimums ietekmē testa rezultātu, kā arī vai testa atbilžu sniegšanas laiks saistītas ar atbilžu pareizību.

Spatial abilities are a component of cognitive development, encompassing the ability to perceive, process, and interpret spatial relationships between objects. To facilitate the data collection process in research, it is necessary to digitalize and make spatial ability tests accessible. The aim of this bachelor's thesis is to create a version of the classical Spatial Orientation Test (SOT) that is accessible on smart devices and to examine whether the device used (smartphone or computer) affects the test results. The theoretical part of the thesis discusses the basic principles of spatial perception in the context of spatial abilities. A separate chapter is dedicated to perspective-taking, the factors that influence it, training methods, and descriptions of the most popular spatial orientation ability tests. Within the framework of the thesis, a study was conducted using the developed version of the relative direction test task for smart devices. The study examined whether the device used and the participant's gender affect the test results, as well as whether the time taken to answer the test questions is related to the accuracy of the answers.
Perspective taking in judgment of relative direction tasks
Keywords: Datorzinātne; Telpiskās spējas; telpiskā uztvere; relatīvā virziena uzdevums; viedierīces versija; leņķu mērīšana