Pierādīšanas pienākums kriminālprocesā - Stirniniece, Nadīna (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura darbā tiek analizēts pierādīšanas pienākums kriminālprocesā. Darba mērķis ir noskaidrot uz kurām personām un kādā apmērā pierādīšanas pienākums uz tām gulstas, šī institūta problemātiku, kā arī apskatīt jaunākās tendences un grozījumus Kriminālprocesa likumā. Bakalaura darbā izvirzītie uzdevumi ir izpētīt pierādīšanas pienākuma vēsturisko attīstību, jēdzienu mūsdienās, uz ko gulstas pierādīšanas pienākums, aprakstīt kad pierādīšanas nasta pāriet aizstāvības, ar to saistītās novitātes, analizēt tiesu praksi, salīdzināt viedokļus un ārvalstu regulējumu dažādību. Kā būtiskāko atzinumu var minēt, ka aizstāvības pusei rodas pienākums norādīt uz faktiem, nevis pienākums pierādīt vainu.

The Bachelor’s thesis analyzes the burden of proof in criminal proceedings. The aim of the work is to find out to whom and to what extent the burden of proof falls on them, the problems of this institute, as well as to look at the latest trends and amendments to the Criminal Procedure law. The tasks of the bachelor's thesis are to study the historical development of the burden of proof, the concept of the burden of proof today, to describe when the burden of proof shifts to defense, related novelties, to analyze case law, to compare point of views and diversity of foreign regulations. The most important finding is that the defense party has a duty to point to the facts and not the burden of proving guilt.
The burden of proof in criminal proceedings
Keywords: Juridiskā zinātne; Pierādīšanas pienākums; Pierādīšanas standarts; Fakta legālā prezumpcija; Nevainīguma prezumpcija; Noziedzīgi iegūta manta