Apdrošināšanas akciju sabiedrības "BALTA" darbības analīze no 2006.līdz 2011.gadam - Ciekurs, Krišjānis (Latvijas Universitāte, 2012)
Bakalaura darbā „Apdrošināšanas akciju sabiedrības „BALTA” darbības analīze no 2006. līdz 2011.gadam” autors apskatījis vadošās Latvijas apdrošināšanas kompānijas darbības rādītājus viena ekonomikas cikla periodā. Ekonomikas recesija Latvijā ir negatīvi ietekmējusi apdrošināšanas nozari kopumā, tādēļ, lai nodrošinātu apdrošināšanas kompāniju stabilitāti ir jāveic pastāvīgs kompānijas rādītāju monitorings. Autors darbam izvirzīja mērķi uz Latvijas apdrošinātāju asociācijas datu bāzes pamata veikt apdrošināšanas akciju sabiedrības „BALTA” finanšu un darbības rādītāju analīzi un izstrādāt priekšlikumus šo rādītāju uzlabošanai. Kā galvenie darba uzdevumi tika izvirzīti speciālās literatūras izpēte, aprēķiniem nepieciešamās datubāzes izveide, rādītāju aprēķināšana, analizēšana un secinājumu izdarīšana, lai spētu sniegt uz faktiem balstītus ieteikumus rādītāju uzlabošanai. AAS „BALTA” darbības rādītāju analīze norāda uz kompānijas stabilitāti sarežģītajos apdrošināšanas tirgus apstākļos. Parakstīto prēmiju apjoma samazinājumu veido sīvā konkurence apdrošinātāju starpa, kas novedusi pie zema apdrošināšanas cenu līmeņa. Konkurences ietekmē AAS „BALTA” ir zaudējusi savas tirgus pozīcijas, un uzņēmumam ir jāpārskata veidi kā šis pozīcijas atgūt. Autors izvirzījis priekšlikumu, pārskatīt apdrošinātāja administratīvos izdevumu un palielināt apdrošināšanas produktu cenas, lai uzlabotu apdrošināšanas darbības efektivitāti un rentabilitāti.

In bachelor thesis "Insurance company “BALTA” performance analysis from 2006 to 2011” the author looked at the leading Latvian insurance company's performance during one economic cycle. Latvian economic recession has negatively affected the insurance industry. Therefore, to ensure the stability of the insurance company, requires constant monitoring of company performance. Author made database from Latvian Insurers Association data to define insurance company “BALTA” financial and operational performance and develop proposals for the improvement. As the main terms of reference were set the literature research, calculation of required set of data, calculation of indicators, analyzing and drawing conclusions in order to be able to provide evidence-based recommendations for improvements. Insurance company “BALTA” performance analysis shows insurance company's stability in difficult market conditions. Written premium volume reduction forced by competition between insurers, lead to a low level of insurance pricing. In competitive environment, insurance company “BALTA” has lost its market position, and the company has to review ways to recover market position. The author made a proposal to review the insurer's administrative costs and increase prices of insurance products to improve operational efficiency and profitability.
Isurance company "BALTA" perfomance analysis from 2006 to 2011
Keywords: Ekonomika