Autoritārisms, Erdogans un antisekulārisms Turcijā - Lāce, Rota (Latvijas Universitāte, 2021)
Bakalaura darba “Autoritārisms, Erdogans un antisekulārisms Turcijā” mērķis ir izpētīt, kā Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans, izmantojot sabiedrības vēsturisko un šī brīža polarizāciju un varas konsolidēšanas metodes, veic konservatīvas politiskās reformas, kas sekmē antisekulārisma politiku Turcijā, graujot sekulāro institūciju integritāti. Darbā tiek analizēta Erdogana virzītā reforma par izstāšanos no Stambulas konvencijas. Šis ir ļoti nozīmīgs temats, jo tas tiešā mērā ietekmē Latvijas kā Eiropas Savienības dalībvalsts un Turcijas attiecības starptautiskā kontekstā. Darba izstrādes laikā autore ir secinājusi, ka Redžeps Tajips Erdogans ar veiksmīgu politisko stratēģiju un varas konsolidācijas metodēm, izmantojot polarizāciju valstī un uzrunājot konservatīvo sabiedrības daļu, ir stiprinājis un centralizējis varu AKP un savās rokās. Pieņemot konservatīvas reformas un likumprojektus, kas grauj sekulāro institūciju integritāti un darbošanās spējas, Erdogans veido antisekulārisma politiku Turcijā, kas veicina valstī pieaugošo autoritārismu.

Bachelor’s thesis “Authoritarianism, Erdogan and Anti-secularism in Turkey” objective is to discover how the president of Turkey Recep Tayyip Erdoğan utilises the historical and current societal polarisation and power consolidation methods to implement conservative political reforms, furthering anti-secularism politics in Turkey, whilst undermining the integrity of secular institutions. In the bachelor’s thesis the author has analyzed Erdogans push for withdrawal of Istanbul convention. This is an important topic as it directly influences Latvia as a part of European Union and the international relations on global scale. During the development of bachelor’s thesis, the author has concluded that Recep Tayyip Erdoğan with successful political strategy, power consolidation methods and utilisation of societal polarisation has strengthened and centralised the power in the hands of Justice and Development party(AKP) and himself. Whilst adopting conservative reforms and policies Erdogan has eroded the integrity and role of secular institutions. The promotion of anti-secular politics in Turkey fosters increasing authoritarianism in Turkey
Authoritarianism, Erdogan and Anti-Secularisation in Turkey
Keywords: Āzijas studijas; antisekulārisms; Turcija; Erdogans; erdoganisms; Stambulas konvencija