Finanšu tirgus analīzes metožu pielāgošana finanšu ieguldījumiem sporta likmju tirgū - Krūze, Kārlis (Latvijas Universitāte, 2013)
Bakalaura darba nosaukums ir: „Finanšu tirgus analīzes metožu pielāgošana finanšu ieguldījumiem sporta likmju tirgū”. Sporta likmju tirgus, pateicoties sporta likmju biržai un tehnoloģiju attīstībai, ir kļuvis par jaunu finanšu tirgu. Tā kā tas pastāv salīdzinoši neilgu laiku, uz to joprojām netiek attiecināta neviena finanšu tirgus analīzes metode. Darba autors, pretēji pastāvošajam uzskatam, azartspēļu tirgu saskata kā finanšu tirgu. Tā kā darbībai sporta likmju tirgū līdz šim nav pastāvējušas konkrētas analīzes metodes un, balstoties uz John. J. Murphy teikto, ka tehniskā analīzes pielietojama jebkuram finanšu tirgum, autors pielāgo finanšu tirgus analīzes metodi finanšu ieguldījumiem sporta likmju tirgū, lai atvieglotu investoru darbu šajā sfērā. Bakalaura darba mērķis ir: „Pielāgot esošās naudas un vērtspapīru tirgus cenu prognozēšanas tehniskās analīzes pamata metodes sporta likmju tirgum, lai izvirzītu priekšlikumus investoriem, kā tās pielietot peļņas gūšanai”. Lai sasniegtu bakalaura darba mērķi, tiek izvirzīti sekojoši uzdevumi: veikt finanšu tirgus tehniskās analīzes metožu izpēti un apkopošanu; apzināt starptautiskā valūtas tirgus statistikas datus; izpētīt azartspēļu nozares statistikas datus; izzināt likmju biržas koeficientu tirdzniecības iespējas; veikt tehnisko analīzi zirgu skriešanās sacīkstēs; sniegt secinājumus un priekšlikumus finanšu tirgus tehniskās analīzes izmantošanai zirgu skriešanās sacīkstēs. Darba izstrādes gaitā izpētīts, ka finanšu tirgus tehnisko analīzi ir iespējams pielāgot sporta likmju tirgum. Izmantojot tehnisko analīzi koeficientu prognozēšanai, var noteikt koeficientu kustības virzienu, bet nav iespējams noteikt precīzu tā nākotnes vērtību. Lai izmantotu tehnisko analīzi, likmju tirgus jāuztver kā miniatūrs finanšu tirgus, kur lielāko daļu spekulāciju veic relatīvi īsā laika periodā. Atslēgvārdi: Tehniskā analīze; Eksperimentālā metode; Sporta likmju birža; Sporta likmju tirgus.

The title of Bachelor's paper is: „Application of Financial Market Analysis methods for Financial Investments to Sports Betting Market”. Sports betting market has become a new finance market due to technological development and sports betting exchange. Since the market exists relatively short time, no methods of finance market analysis are applied to it. The author of the thesis, contrary to existing beliefs, sees betting market as a finance market. As no market analysis methods for operation in the market exists, basing on John J. Murphies words that technical analysis can be applied to any finance market, the author applies method of finance market analysis to sports betting market to advance the work of investors in this field. The aim of the thesis is to adapt the basic methods of financial investment market analysis methods to sports betting market to make recommendations to investors for profiting in sports betting markets. Certain tasks must be completed: to explore and summarize the technical analysis methods of financial markets; to explore the statistical data about Forex and gambling industry, to explore the opportunities of trading odds; to carry out technical analysis of horse racing; to offer conclusions and proposals for using the technical analysis of finance markets for horse betting. During the implementation of the study the author found out that it is possible to adapt the financial market technical analysis to sports betting market. Using technical analysis for predicting the odds, it is possible to determine the direction of movement of odds, but it is not possible to determine the exact future value. In order to use technical analysis, betting market must be considered as a miniature financial market, where most of the investment is relatively short period of time. Keywords: technical analysis; experimental method; sports betting exchange; sports betting market.
Application of Financial Market Analysis Methods for Financial Investments to Sports Betting Market
Keywords: Vadībzinātne