Acu kustības tekstu un pseidotekstu lasīšanā - Grečenkova, Jeļena (Latvijas Universitāte, 2015)
Darba mērķis ir noteikt acu kustību parametru atšķirības tekstu, pseidoteksu un z-rindu skenēšanā. Pētījumā piedalījās divas dalībnieku grupas (16 un 11 cilvēki). Dalībnieku acu kustības uzdevumu izpildes laikā tika pierakstītas ar videookulogrāfu iViewX Hi speed. Rezultāti parāda, ka vidējais fiksācijas laiks pseidotekstu lasīšanā ir būtiski ilgāks salīdzinājumā ar fiksācijas laiku jēgpilnu tekstu lasīšanā (204±3 ms tekstam un 265±4 ms pseidotekstam, p<0,0001). Regresīvo sakāžu skaita atšķirības starp uzdevumiem netika novērotas (12±6% no kopēja sakāžu skaita tekstam, 10±5% pseidotekstam, 11±4% z-rindām, p>0,4). Parādīts, ka pseidotekstu skenēšana ir labs veids okulomotoro aspektu pētīšanai lasīšanā.

The aim of this thesis is to study differences in eye movement features while scanning a text, pseudotext, and z-strings. Two groups of person took part in the experiment (16 and 11 participants). Eye movements during the reading tasks were recorded with the eye tracker iViewX Hi speed. The results show that fixation duration is longer when reading a pseudotext than a meaningful text (204±3 ms for text and 265±4 ms for pseudotekxt, p<0.0001). There were no changes spotted in the amount of regressive saccades (12±6% out of the total amount of saccades for text, 10±5% for pseudotext, 11±4% for z-strings, p>0.4). It was proved that the pseudotext scaning is a safe method for studying the oculomotor aspect of reading.
Eye movements in text and pseudotext reading
Keywords: Fizika; lasīšana; pseidoteksti; acu kustības; fiksācijas laiks