Diskriminācijas aizliegums - Kalacs, Artjoms (Latvijas Universitāte, 2011)
Šajā darbā ir apskatīts viens no cilvēktiesību konstitucionālajiem pamatprincipiem – diskriminācijas aizliegums. Diskriminācijas aizlieguma pārkāpšanu regulē Krimināllikuma 149.1 pants. Darbs ir sadalīts trijās nodaļās. Pirmajā nodaļā ir apskatīts vispārīgais diskriminācijas jēdziens, diskriminācijas veidi, tiek pētīti starptautiskie tiesību akti diskriminācijas novēršanā, Latvijas normatīvie akti, kas paredz diskriminācijas aizliegumu, tiesu prakse. Tiek dots vispārējs ieskats par Krimināllikuma 149.1 panta ievešanas procesu Latvijas krimināltiesībās un piedāvājums veikt grozījumus Krimināllikuma 149.1 pantā. Darba otrajā nodaļā ir veikta diskriminācijas aizlieguma pārkāpšanas sastāva analīze, ka arī dažu problēmjautājumu apskats, kas rodas saistībā ar diskriminācijas aizlieguma pārkāpšanas kvalifikācijas veikšanu. Arī tiek apskatīta Krimināllikuma 149.1 panta otrās daļas norobežošana no Krimināllikuma 318. panta. Darba trešajā nodaļā autors veic Krimināllikuma 149.1 panta salīdzinājumu ar citu valstu krimināllikumos nostiprināto kārtību diskriminācijas aizlieguma pārkāpšanas novēršanai. Darba autors norāda uz Krimināllikuma panta, kas regulē diskriminācijas aizlieguma pārkāpšanu, trūkumiem un priekšrocībām.

This paper reviews one of the basic principles of civil rights – discrimination prohibition. Violation of discrimination prohibition is regulated by Section 1491 of the Criminal Law. The present paper is divided into three chapters. The first chapter reviews the general notion of discrimination, types of discrimination; it studies international laws for prevention of discrimination, regulative enactments of Latvia providing for prohibition of discrimination, as well as the case law. The section provides a general insight in the procedure of implementation of Section 1491 of the Criminal Law in Latvian criminal laws and an offer to amend Section 1491 of the Criminal Law. The second chapter of the paper analyses the corpus delicti of the discrimination prohibition, as well as reviews certain problems caused due to implementing qualification of the violation of the discrimination prohibition. Likewise it considers dissociation of Paragraph two of Section 1491 of the Criminal Law from Section 318 of the Criminal Law. In the third chapter of the paper, the author compares Section 1491 of the Criminal Law with violation of discrimination prohibition established in criminal laws of other countries. The author of the paper indicates drawbacks and advantages of the Section of the Criminal Law regulating violation of the discrimination prohibition.
Prohibition of discrimination
Keywords: Juridiskā zinātne