Nekustamā īpašuma apgrūtinājumi un atsavināšana sabiedrības vajadzībām infrastruktūras izbūvei un no tā izrietošie saimnieciskās darbības, tajā skaitā derīgo izrakteņu ieguves, apgrūtinājumi - tiesiskais regulējums, problēmas un risinājumi - Ruka-Pērkone, Eleonora (Latvijas Universitāte, 2023)
Maģistra darba izstrādes gaitā tiek apskatīti divi lielāki jautājumi – kā kopumā Latvijas tiesiskajā regulējumā tiek atspoguļotas nekustamā īpašuma izmantošanas tiesības – kādi nekustamā īpašuma objektu apgrūtinājumu un lietošanas tiesību aprobežojumi pastāv un, kā nekustamā īpašuma lietošanas tiesību aprobežojumu kontekstā tiek aizsargātas derīgo izrakteņu atradnes un saimnieciskā darbība, kas balstīta uz derīgo izrakteņu ieguvi – kāds ir tiesiskais regulējums, praksē novērotās regulējuma nepilnības un kā tās iespējams risināt. Nereti, derīgo izrakteņu ieguves kā saimnieciskā darbības forma teritorijas plānošanas laikā un ietekmes uz vidi novērtējuma laikā tiek atstumta, kas rada apgrūtinājumus nozares attīstībai. Kā galēja nekustamā īpašuma lietošanas tiesību aprobežošanas forma darbā tiek apskatīta nekustamā īpašuma atsavināšanu sabiedrības vajadzībām. Atslēgvārdi: Tiesības uz nekustamo īpašumu, nekustamā īpašuma lietošanas tiesību aprobežojumi, teritorijas plānojums, zemes dzīles, derīgo izrakteņu ieguve.

During the development of the master's thesis, two major issues are examined - how the rights of real estate are generally reflected in Latvian legal framework - what kind of objects of real estate encumbrance and restrictions on the rights to use real estate exists and how the mineral material deposits and economic activity based on mineral extraction are protected in the context of restrictions to rights to use real estate. The legal framework and observed gaps in the framework and possible solutions for their elimination. Quite often the mineral mining as a form of economic activity is rejected during territory planning and environmental impact assessment, which creates difficulties for the development of the industry. Expropriation of the real estate for public needs is studied as an extreme form of limiting the right to use real estate. Keywords: Rights to real estate, restrictions on the right to use real estate, territorial planning, subterranean depths, mineral mining
Real estate encumbrances and expropriation for the public needs for infrastructure construction and the resulting economic activities, including mineral mining encumbrances - legal framework, problems and solutions
Keywords: Tiesību zinātne; Tiesības uz nekustamo īpašumu; nekustamā īpašuma lietošanas tiesību aprobežojumi; teritorijas plānojums; zemes dzīles; derīgo izrakteņu ieguve