Selēna halogenīdi kā jaunu heterociklisku savienojumu iegūšanas avots - Vasiļjeva, Jeļena (Latvijas Universitāte, 2017)
Mūsdienās selēnsaturošo savienojumu ķīmija ir kļuvusi par organiskās, medicīniskās un materiālķīmijas nozīmīgu daļu, īpašu uzmanību pievēršot iepriekš nezināmu savienojumu iegūšanai un to īpašību izpētei. Selēna uzņemšana kopā ar citiem mikroelementiem nepieciešama organisma normālai, pilnvērtīgai funkcionēšanai. Pastāvot nepietiekamai organisma apgādei ar selēnu, pavājinās tā imūnreakcijas. Selēnam arī piemīt īpašības, kas samazina audzēju attīstības risku. Promocijas darbā ir atspoguļoti pētījumi par jaunu slāpekli saturošu heterociklisku savienojumu sintēzi izejot no selēna (II, IV) halogenīdiem. Pētījumu rezultātā ir izstrādātas jaunu selēnu saturošu heterociklisku savienojumu sintēzes metodes, kā arī aprakstīta preparāta Klopidogrela (lieto sirdslēkmes un insulta novēršanai) selēna analoga iegūšana. Pētījumu gaitā pierādītas selēnazolija sāļu katalītiskās īpašības dažādu funkcionālu grupu oksidēšanai. Konstatēts, ka selēna un telūra halogenīdi atšķirīgi reaģē ar propargilpiridīniem veidojot dažādus pievienošanas produktus. No sintezētajiem selēnu saturošajiem heterocikliskajiem savienojumiem ir atlasītas vielas, kuras spēj nomākt ļaundabīgo audzēju augšanu un attīstību in vivo

Nowadays chemistry of selenium-containing compounds has become an important part of organic, medicinal and material chemistry, paying considerable attention to the study of obtaining previously unknown compounds and their properties. The inclusion of selenium in the daily diet along with other microelements is necessary for normal and full functioning of the organism. Insufficient supply of selenium weakens organism immune response. Selenium intakes also reduce the risk of developing malignant tumors. PhD thesis is connected with the studies of selenium(II, IV) halides as a key source for the synthesis of a variety of novel selenium and nitrogen containing heterocycles. As a result, methods for the preparation of new heterocyclic systems were elaborated, as well as synthesis of selenium analogue of Clopidogrel has been developed. Catalytic properties of the selenazolium salts in oxidation reactions were confirmed. Reactivity of selenium and tellurium halides with propargyl pyridines strongly depends on initial compound substituent and reagent nature. It was found that in series of novel selenium containing heterocycles some of them exhibit the ability to suppress in vivo tumor growth
Selenium halides as a source for the preparation of new heterocyclic compounds
Keywords: Ķīmija; Analītiskā ķīmija; Analytical chemistry