Ar darbu saistītie muskuļu, skeleta un saistaudu veselības traucējumi un to iespējamie riski biroja un noliktavas darbiniekiem - Haļiullina, Aļfija (Latvijas Universitāte, 2017)
Ar darbu saistītie muskuļu skeleta un saistaudu (DSMSS) veselības traucējumi un to iespējamie riski biroja un noliktavas darbiniekiem. Darba autore: Aļfija Haļiullina. Darba zinātniskā vadītāja: Dr. med., asociētā profesore Ženija Roja. Maģistra darbs izklāstīts uz 92 lpp., ietver 27 attēlus, 12 tabulas, 9 pielikumus, 62 informatīvos avotus. Pētījums sastāv no 4 daļām. Pirmajā daļā ir apkopota un analizēta literatūra par novērtēšanas pamatprincipiem, par noliktavas un biroja darba vides riskiem, kā arī par muskuļu skeleta un saistaudu veselības traucējumiem ar darbu saistītiem un to iespējamiem riskiem. Literatūras analīze uzrāda, ka noliktavas un biroja darbinieki savā ikdienas darbā saskaras ar ergonomiskiem, psihoemocionāliem un apkārtējas vides riskiem. Otrajā daļā ir aprakstītas pētījumā izmantotās metodes: indikatīvie mērījumi, darbinieku aptauja, Somijas 5 baļļu metode, slodzes galveno rādītāju metode (SGR-A), Rebas metode, smagu nastu celšanas un pārvietošanas nosacījumu aprēķins (NIOSH), psiholoģiskā klimata darba vidē novērtēšanas metode, darbspēju indeksa noteikšana. Trešajā daļā ir iegūto datu apkopošana un rezultātu analīze, izklāsts. Iegūtie pētījuma rezultāti ļauj secināt, ka galvenie faktori, kas ietekmē strādājošo veselību un drošību noliktavas darbā, ir darbs piespiedu pozās, atsevišķiem darbiniekiem ir palielināta fiziskā slodze (smagumu celšana, pārvietošana, lokālas muskuļu noslodzes), nelaimes gadījumi. Izanalizējot iegūtos rezultātus, var secināt, ka galvenie faktori, kas ietekmē strādājošo veselību un drošību biroja darbā, ir apkārtējas vides riski, lokālas muskuļu noslodzes. Izstrādāti preventīvie pasākumi. Izstrādātas praktiskās rekomendācijas.

Work-related musculoskeletal disorders (WRMSD) and connective tissue diseases, potential risks factors for office and warehouse staff. Alfija Haliullina, supervisor аsoc. Prof., Dr. med. Rojа Ž. Master thesis, 92 pages, 27 figures, 12 tables, 62 literature references, 9 appendices. In Latvian. The Master's work consists of four parts. The first part summarizes and discusses the literature on evaluation principles, for the warehouse and office work environment, as well as muscle skeletal and connective tissue disorders work-related and their possible risks. The analysis of literature shows that the warehouse and office staff work daily in contact with ergonomic, psycho and environmental risks. The second part describes the methods used in the Master's work: indicative measurements, employee survey, Finland 5 steaming method loads the key indicator method (SGR-A), Reba, the burden of heavy lifting and handling conditions of calculation (NIOSH), the psychological climate in the working environment evaluation method, including the index. The third part is the data collection and results analysis. The results obtained suggest the main factors that affect the health and safety of employees at warehouse work is work forced postures, some of the employee’s has increased physical load (heavy lifting, moving, local muscle capacity), accidents. Analysis of the results obtained, it can be conclude that the main factors that affect the health and safety at office's work, is the environmental risk, local muscle capacity. Developed preventive measures. Developed practical recommendations.
Work-related musculoskeletal disorders (WRMSD) and connective tissue diseases, potential risks factors for office and warehouse staff”
Keywords: Darba vides aizsardzība un ekspertīze; pārslodze; darbs; pozas; vienveidīgas kustības; veselība