Emocionālā intelekta un personības iezīmju saistība ar sociālās trauksmes rādītājiem kibervidē un klātienē - Arāja, Rūta (Latvijas Universitāte, 2022)
Pētījuma mērķis bija adaptēt emociju atpazīšanas un lielā piecinieka personības pašnovērtējuma aptaujas, izveidot Sociālās trauksmes klātienē un kibervidē aptauju un noskaidrot, kādas saistības pastāv starp emociju atpazīšanu un personības iezīmēm - neirotismu, ekstraversiju, atvērtību pieredzei, labvēlīgumu, apzinīgumu - sociālās trauksmes rādītājos klātienē un kibervidē. Papildus noskaidrot, kādas saistības pastāv starp vecumu un sociālās trauksmes rādītājiem klātienē un kibervidē. Pētījumā piedalījās 511 brīvprātīgie respondentie. Pētījuma respondentu vidū 450 (88,06 %) ir sievietes un 61 (11,93 %) vīrieši, vecumā no 14 līdz 92 gadiem. Respondentu vidējais vecums - 28 gadi (SD = 9,54). Pētījumā izmantotas 3 pašnovērtējuma aptaujas: Sociālā trauksme klātienē un kibervidē (Arāja, Jakoba, Bite un Vanags, 2022) izveidota divu maģistra darbu ietvaros; Emociju atpazīšanas skala (The Assessing Emotions Scale); Lielā piecinieka saīsinātas aptaujas versija – 20 apgalvojumi (A Short Version of the Big Five Inventory) šī maģistra darba ietvaros tulkotas un adaptētas no angļu un portugāļu valodām. Pētījuma mērķis tika sasniegts. Iegūtie rezultāti atklāj, ka pastāv statistiski nozīmīgas saistības starp respondentu pašnovērtētiem sociālās trauksmes rādītājiem kibervidē un klātienē ar personības iezīmēm – neirotisms un ekstraversija, kā arī ar emocionālā intelekta iekļaujošo emociju atpazīšanu un vecumu. Atslēgas vārdi: emocionālais intelekts, emociju atpazīšana, personības iezīmes, sociālā trauksme, sociālā trauksme kibervidē, sociālā trauksme klātienē, kibervide, klātiene.

The aim of the study was to adapt self report emotion recognition scale and personality trait survey of the big five personality traits. As well to create a survey on social anxiety in person and in the cyber environment, and to find out the relationship between emotion recognition and personality traits - extraversion, conscientiousness, openness, neuroticism, and agreeableness. In addition, identify the relationship between age and social anxiety in person and in the cyber environment. The study included 511 respondents. Among the survey respondents, 450 (88.06%) are women and 61 (11.93%) are men aged 14 to 92. The average age of the respondents was 28 years (SD = 9.54). 3 self-assessment surveys were used in the research: Social anxiety in person and in the cyber environment (Arāja, Jakoba, Bite and Vanags, 2022) was created within the framework of two master's theses; The Assessing Emotions Scale; The short version of the Big Five - 20 statements, both has been translated and adapted from English and Portuguese as part of this master's thesis. The aim of the study was achieved. The obtained results reveal that there is a statistically significant relationship between respondents' self-assessed indicators of social anxiety in cyber and face with personality traits - neuroticism and extraversion, as well as with emotional recognition and age of emotional inclusion.
The Relationship Between Emotional Intelligence and Personality Traits and Social Anxiety Indicators in the Cyber-Space and in Real-Life Interactions
Keywords: Psiholoģija; emocionālais intelekts; emociju atpazīšana, .; personības iezīmes; sociālā trauksme; sociālā trauksme kibervidē