Soda noteikšanas principi - Muciņa, Maija (Latvijas Universitāte, 2008)
Diplomdarba “Soda noteikšanas principi” mērķis ir veikt Krimināllikumā noteikto soda noteikšanas principu analīzi, salīdzinot tos ar citu valstu pieredzi un izstrādāt priekšlikumus turpmākās normatīvās bāzes uzlabošanai. Lai sasniegtu darba mērķi, autore ir izvirzījis sev sekojošus uzdevumus: 1)sniegt ieskatu soda noteikšanai vēsturiskā skatījumā, 2)analizēt soda apmēra noteikšanu un piemērošanu, 3)pieskarties soda jēdzienam un mērķim, 4)aplūkot soda noteikšanas vispārīgos un speciālos principus, īpaši izdalot atbildību pastiprinošos un atbildību mīkstinošos apstākļus, 5)salīdzināt Krimināllikumā noteiktos soda noteikšanas principus ar citās valstīs paredzētajiem principiem, 6)analizēt soda noteikšanas principu problēmas, 7)piedāvāt normatīvās bāzes uzlabošanas priekšlikumus. Par pamatu diplomdarbam tiks ņemti Latvijas Republikas Augstākās tiesas Tiesu prakse sodu noteikšanā - Augstākās tiesas Senāta Krimināllietu departamenta un Judikatūras nodaļas Tiesu prakses apkopojums “Tiesu prakse lietās par cilvēku tirdzniecību un personu nosūtīšanu seksuālai izmantošanai”; Augstākās tiesas Tiesu prakses apkopojums “Tiesu prakse soda noteikšanā par vairākiem noziedzīgiem nodarījumiem un pēc vairākiem spriedumiem”, Augstākās tiesas Senāta Krimināllietu departamenta un Judikatūras nodaļas Tiesu prakses apkopojums “Atsevišķu rajonu tiesu prakse sodu politikas veidošanā saistībā ar likuma piemērošanu un interpretāciju pēc Krimināllikuma 175.panta 3.un 4. daļas”, u.c. Diplomdarbā tiks veikts pētījums par to - vai tiesa un prokurors, nosakot sodu, pareizi piemēro Krimināllikumā paredzētos soda noteikšanas principus. Diplomdarbā izmantota vēsturiskā un salīdzinošā metode.

Цель дипломной работы „Правила назначение наказания” - выполнять в Уголовном Законе определенный анализ правила определения наказания, сравнительно с опытом других государств и выработать предложения для улучшения дальнейшей нормативной базы. Чтобы достичь цели дипломной работы автор осмотрит правила назначение наказания в общих и специальных принципах определения, особенно разсматривая усиливающие и смягчающие обстоятельства ответственности, а также сравнит их с опытом других государств. Так же в дипломной работе автор прикоснутся к понятиям наказания и цели, а также для определения назначение наказания в исторической точке зрения. За основа&#108
The principle of penal conviction (condemnation)
Keywords: Tiesības