Stratēģisko investoru piesaiste – kā Latvijas pārtikas ražotāju konkurētspēju veicinošs faktors - Jankava, Ilze (Latvijas Universitāte, 2007)
Mūsdienās konkurētspējas jēdziens ir iemantojis īpašu aktualitāti. Globalizācijas dēļ Latvijas uzņēmumiem kļūst arvien grūtāk nosargāt konkurētspējīgo priekšrocību, tādēļ tie meklē jaunus veidus, kā sekmēt konkurētspēju. Viena no iespējām ir stratēģiskā investora piesaiste, kura investētais kapitāls ļauj ieguldīt tehnoloģiju attīstībā un inovācijās. Pastiprināti stratēģiskos investorus ir piesaistījuši Latvijas pārtikas ražotāji, lai paplašinātu vietējo tirgus daļu un attīstītu eksportu. Pētījuma mērķis ir noskaidrot stratēģisko investoru ietekmi uz Latvijas pārtikas ražotāju konkurētspējas paaugstināšanos. Pētījuma izstrādes rezultātā gūta atziņa, ka uz ilgtermiņa sadarbības veidošanu orientēta stratēģisko investoru piesaiste efektivizē pārtikas ražotāju darbību un sekmē to konkurētspēju.

The concept of competitiveness is a vital question nowadays. On account of globalization it grows harder for Latvian enterprises to protect the competitive advantage. One of possibilities is to attract strategic investor. The capital he invests enables to develop technologies and innovations. Latvian food producers have attracted strategic investors intensively in order to expand their local market share and develop export. The purpose of the research is to investigate the influence of strategic investors on the increase of competitiveness of Latvian food producers. As a result of the research, it was acknowledged that the attraction of strategic investors aimed at long term collaboration makes activities of food producers more effective and promotes their competitiveness.
The attraction of strategic investors as a contributing factor of competitiveness for Latvian food producers
Keywords: Ekonomika