Psihotropo medikamentu aprite aptiekā 2017. gadā - Lauzne, Elza (Latvijas Universitāte, 2018)
Mūsdienu dzīves ritms un stresa līmenis, saistāms arī ar bezmiegu un sliktu miega kvalitāti. Aptiekas darba ikdienā bieži nākas saskarties ar klientiem, kuri jautā pēc nomierinošām tējām un uztura bagātinātājiem miega kvalitātes un iemigšanas grūtību gadījumos. Tā kā miega problēmas cēloņi var būt dažādi, tad ne vienmēr palīdz pašārstēšanās līdzekļi. Šādos gadījumos farmaceits iesaka klientiem vērsties pēc konsultācijas pie ārsta, lai veiktu izmeklējumus un nepieciešamības gadījumā izrakstītu kādu recepšu medikamentu problēmas risināšanai. Galvenokārt, tie ir psihotropie medikamenti. Darbā ir aprakstīta psihotropo medikamentu aprite aptiekā no 2017.gada 1.janvāra līdz 2017.gada 31.decembrim, analizējot psihotropo medikamentu receptes. Sīkāk tika izpētīti psiholeptiskie līdzekļi - benzodiazepīni un nebenzodiazepīni. Darba mērķis bija apkopot, izanalizēt un aprakstīt gada griezumā psihotropo medikamentu apriti un patēriņa tendences pa mēnešiem aptiekā. Darbā izpētīts, ka 2017.gadā 1068 receptēs bija izrakstīti 18 dažādi medikamenti. Pieprasītākās psihotropās zāles bezmiega ārstēšanai ir no benzodiazepīnu grupas – bromazepamum un alprazolamum, bet no nebenzodiazepīnu grupas – zopiclonum. Atslēgas vārdi: medikamentu aprite, benzodiazepīni, nebenzodiazepīni, bezmiegs.

The rhythm and stress levels of modern life is also associated with insomnia and poor quality of sleep. The daily work of the pharmacy is often confronted with patients asking for soothing, relaxing teas and dietary supplements in the event of sleep difficulties and difficulty in sleeping. As the causes of sleep problems may be different, self-medication funds do not always help. In such cases, the pharmacist advises clients to seek medical advice in order to conduct investigations and, if necessary, prescribe a prescription medication problem. Mostly, they are psychotropic drugs. In this research, the circulation of psychotropic drugs in a pharmacy from 1 January, 2017 until 31 December, 2017 has been described by analyzing registry journals of psychotropic drugs and prescriptions. Psycholeptics such as benzodiazepines and non-benzodiazepines have been studied in a more detailed manner. The aim was to compile, analyze and describe the circulation of psychotropic drugs in a pharmacy within a year and month-to-month tendencies of their consumption. It was discovered that 18 different psychotropic drugs were prescribed in 2017 within the total 1068 prescriptions. The most sought-after psychotropic drugs used in the treatment of insomnia were bromazepamum and alprazolamum from the group of benzodiazepines, and zopiclonum – from non-benzodiazepines. Key words: circulation of drugs, benzodiazepines, non-benzodiazepines, insomnia.
The circulation of psychotropic drugs in a pharmacy in 2017
Keywords: Farmācija; medikamentu aprite; benzodiazepīni; nebenzodiazepīni; bezmiegs