Rīgas pilsēta kā meža pīļu Anas platyrhynchos ligzdošanas un patvēruma vieta - Eihenberga, Ieva (Latvijas Universitāte, 2012)
Bakalaura darba pētījuma mērķis ir noskaidrot meža pīļu Anas platyrhynchos populācijas pilsētā mainību sezonas laikā un izvērtēt populāciju ietekmējošos faktorus, lai noskaidrotu vai meža pīle Anas platyrhynchos Rīgas pilsētas biotopu izmanto kā vietu, kur ligzdot un baroties pirms migrācijas. Pētījums tika veikt laika posmā no 2010. gada 4. aprīļa līdz 16. novembrim. Pētījums tika veikts divās Rīgas pilsētas teritorijās – Pārdaugavā – Māras dīķī un Mārupītē, posmā no Māras dīķa līdz ietekai Āgenskalna līcī un Rīgas centra rajonā – Viestura dārza dīķos un Rīgas pilsētas kanālā – visā tā garumā. Pētījuma gaitā tika 26 reizes tika ievākti dati pētāmajās teritorijās. Bakalaura darba pētījums sastāv no trim daļām. Literatūras daļā tiek analizēta un apkopota informācija par meža pīles (Anas platyrhynchos) sugas īpatnībām, ligzdošanas īpatnībām, putnu skaita izmaiņām un populācijas veidošanos urbānā vidē. Empīriskajā daļā –tiek veikt pētāmās teritorijas un pētāmā laika perioda klimatisko laika apstākļu raksturojums, aprakstītas datu ievākšanas un apstrādes metodes. Trešajā daļā – Rezultāti un diskusijas – tiek analizēti pētījumā iegūtie dati. Apkopojot pētījuma rezultātus, var secināt, ka meža pīle pilsētas biotopu galvenokārt izmanto kā barošanās vietu pirms migrācijas. Nelielais mātīšu skaits perēšanas laikā, norāda uz to, ka meža pīles neizvēlas pilsētas vidi kā ligzdošanas vietu. Atslēgvārdi: meža pīle, adaptācija, urbānā vide, migrācija.

The topic of this bachelor thesis is „Riga city as nesting place and refuga for mallards Anas platyrhynchos” The aim of bachelor’s thesis is to ascertain fluctuation of urban mallard Anas platyrhynchos population during one season and to evaluate factors impacting Mallard population, to discover if mallard Anas platyrhynchos exploites Riga city biotope as nesting and feeding area before migration. This study was caried out in time period between April 4th and November 16th, 2010. It covered two areas in Riga city –in district Pārdaugava – Māras pond and the river Mārupīte in itssection form Māras pond to rivers estuary in Āgenskalna bay and in the Riga city centre – in two ponds in Viesturdārza park and Riga city chanel – the entire water course. Over the research period data was collected 26 times in all each research area. The bachelor’s thesis consists of three parts. In theoretical part information about Mallard Anas platyrhynchos features, nesting requirements, mallard population abundance and formating of urban population is collected and analized. Second part consist of studied area and weather condition description, explanation of used methods and materiāls. Third part is results and discussion where collected data is analyzed. Results show that mallard exploits Riga city mainly for feeding before migration. Comparativly small amount of female Mallard during nesting period indicates that they dont chose Riga city as breeding area. Keywords: Mallard, adaptation, urban environment, migration.
Riga city as nesting place and refuge for mallards Anas platyrhynchos
Keywords: Vides zinātne