Aizsargājamās saproksilofāgās vaboļu sugas (Insecta, Coleoptera) ietekmējošie ekoloģiskie faktori un šneidera mizmīļa (Boros schneideri) populācijas blīvums priežu mežos - Ozols, Jānis (Latvijas Universitāte, 2016)
Medņu riesti ir nozīmīgas meža teritorijas, jo tajās ir saglabājušies dabisku meža biotopu struktūrelementi – veci, liela diametra koki, skrajš koku vainagu segums un daudz mirušās koksnes, kas ir nozīmīgi faktori aizsargājamajām saproksilofāgajām sugām (Stokland et al. 2013). Bakalaura darba mērķis ir noskaidrot B. schneideri ietekmējošos ekoloģiskos faktorus, noskaidrot, vai mednis ir laba lietussargsuga aizsargājamajām saproksilofāgajām vabolēm, to skaitā B. schneideri, noskaidrot aizsargājamās saproksilofāgās sugas ietekmējošos ekoloģiskos faktorus. Pirmā pētījuma daļa veikta Centrāllatvijā no 2015. gada 1. oktobra līdz 2016. gada 20. Aprīlim, kur nejauši izvēlējās deviņas mikrolieguma teritorijas un deviņas kontroles teritorijas. Kopā apskatīja 263 nogabalus un 312 sausokņus un aprēķināja B. schneideri populācijas blīvumu. Otro pētījumu veica projekta „Bezmugurkaulnieku inventarizācija medņa mikroliegumos” ietvaros, inventarizējot 50 mikroliegumus.

Capercaillie lek areas are important forest territories, because lots of natural forest structures are still left there – old, large trees, sparse canopy cover, and lots of dead wood that are important factors for survival of many protected saproxylic species (Stokland et al. 2013). The aim of the research was to find out ecological factors influencing B. schneideri, is capercaillie usable as an umbrella-species for saproxylic beetles including B. schneideri, and ecological factors influencing saproxylic species. First part of the research was conducted in Central Latvia from October 1st, 2015 to April 20th, 2016 in forest areas. Nine micro-reserve areas and nine control territories were randomly chosen. 263 forest stands and 312 dead trees were inspected and population density of B. schneideri was estimated. Second part of the reseach was conducted within the project “Inventory of invertebrates in capercaillie micro-reserves”. Inventory was done in 50 micro-reserves.
Important ecological factors for protected saproxylic beetle species (Insecta, Coleoptera) and population density of Boros schneideri in Scots pine forests
Keywords: Bioloģija; Pirežu meži; medņa mikroliegumi; Boros schneideri; populācijas blīvums; ekoloģiskie faktori