Progresīvais iedzīvotāju ienākuma nodoklis Eiropas Savienībā un tā ietekme uz iedzīvotāju ienākumu nevienlīdzības līmeni - Grigule, Evija (Latvijas Universitāte, 2013)
Bakalaura darbā tiek pētīts iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN) Latvijā un citās Eiropas Savienības dalībvalstīs, kā arī tiek noskaidrots kā IIN sistēma spēj ietekmēt iedzīvotāju ienākumu nevienlīdzības līmeni valstī. Bakalaura darba pirmajā nodaļā tiek skaidroti teorētiskie aspekti par galvenajiem nodokļu aplikšanas principiem, likmju veidiem un tiek apskatīti rādītāji, kas ļauj noteikt IIN progresivitātes pakāpi un ienākumu nevienlīdzības līmeni. Otrajā nodaļā tiek pētītas atšķirības IIN piemērošanā, veikti aprēķini, lai novērtētu vertikālo un horizontālo taisnīguma principu, kā arī tiek atklāts, vai un cik lielā mērā IIN sistēma spēj samazināt ienākumu nevienlīdzību ES dalībvalstīs. Trešājā nodaļā tiek aprakstīts autores veiktais pētījums, kas tika izveidots ar mērķi, lai noskaidrotu, kāds ir sabiedrības viedoklis par vēlamajām izmaiņām IIN sistēmā. Atslēgvārdi: Iedzīvotāju ienākuma nodoklis, progresivitāte, ienākumu nevienlīdzība.

In bachelor's work is studied the personal income tax (PIT) in Latvia and other European Union member states, as well as being shown how PIT system is able to affect income inequality in the country. In the first chapter are explained the theoretical aspects of basic taxation principles, tax rate types and discussed indicators that allow identify tax progressivity and income inequality level. In the second section are investigated the differences in PIT application, were performed computations to measure the vertical and horizontal equity principle, and is found, whether and to what extent the PIT system is able to reduce income inequality in EU Member States. The third chapter describes the author's inquiry, which was established with the aim to find out what is the public opinion about the necessary changes in personal income tax system. Key words : Personal income tax, progressivity, income inequality.
Progressive Personal Income Tax in the European Union and its Impact on the Level of Income Inequality
Keywords: Vadībzinātne