Latvijas mežu ugunsbīstamības novērtēšanas modeļa izveide - Krūmiņš, Gintars (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura darba “Latvijas mežu ugunsbīstamības novērtēšanas modeļa izveide” mērķis ir izveidot funkcionālu Latvijas mežu ugunsbīstamības novērtēšanas modeli, kas nākotnē būtu izmantojams potenciālu meža ugunsgrēku prognozēšanai, novēršanai un meža ugunsapsardzības infrastruktūras plānošanai. Darba teorijas daļā apkopota informācija par līdzšinējiem meža ugunsgrēkiem Latvijā, to tendencēm un ugunsgrēku ietekmējošajiem faktoriem. Tika aprakstītas ugunsbīstamības prognozēšanas un modelēšanas metodes, kas izmantotas gan Latvijā, gan citās valstīs. Modeļa izveide veikta ar ģeogrāfisko informācijas sistēmu palīdzību, izmantojot datus, kas iegūti no vairākām institūcijām un uzņēmumiem. Darbā izmantotas dažādas metodes - Žakāra indeksa, analītiskās hierarhijas procesa (AHP) un maximum likelihood classification (MLC) metodes, ar kuru palīdzību veikta ugunsgrēku ietekmējošo faktoru svara vērtību piešķiršana. Izmantojot vēsturisko ugunsgrēku teritorijas, pētījumā izvērtēti iegūtie ugunsbīstamības rezultāti. Iegūtie rezultāti norāda, ka nozīmīgākie ugunsgrēku risku ietekmējošie faktori Latvijas mežos ir meža tips un klimatiskie faktori. Kā piemērotākā metode Latvijas ugunsbīstamības novērtēšanas modeļa izstrādei noteikta AHP metode, 43 % no vēsturiskajām ugunsgrēku teritorijām klasificējot augsta ugunsgrēku riska klasē.

The aim of bachelor’s thesis “Development of forest fire risk assessment model for forests of Latvia” is to create a functional fire risk assessment model for forests of Latvia, which should be used for forecasting, preventing potential forest fires and planning forest protection infrastructure. Theoretical chapter summarizes information on past forest fires in Latvia, their trends and fire affecting factors. The thesis describes methods for predicting and modelling forest fire risk used in Latvia and in other countries. Development of model performed with geographic information systems, using acquired data from several institutions and companies. In this study, different methods were used – Jaccard index, analytic hierarchy process (AHP) and maximum likelihood classification (MLC) methods for assigning the weight values of fire affecting factors. By the use of historical fire sites, obtained fire risk results were evaluated. The results indicated that the most important factors affecting the fire risk in forests of Latvia are forest type and climatic factors. AHP method was verified as the best method for developing the Latvian fire risk assessment model, 43 % of burned areas were classified in high forest fire risk class.
Development of forest fire risk assessment model for forests of Latvia
Keywords: Ģeogrāfija; Meža ugunsgrēks; Ugunsbīstamība; Ģeogrāfiskās informācijas sistēmas; AHP; MLC