Brazīlijas, Urugvajas, Paragvajas un Argentīnas reģionālās drošības komplekss laika posmā no 2003. gada līdz 2015. gadam - Indāns, Tils (Latvijas Universitāte, 2017)
Šajā bakalaura darbā tiek pētīts Brazīlijas, Argentīnas, Urugvajas un Paragvajas drošības komplekss un tā attīstība laika posmā no 2003. līdz 2015. gadam. Darba teorētiskās bāzes pamatā tiek izmantota Kopenhāgenas skolas pētnieku ieviestā reģionālās drošības kompleksu teorija un tostarp K. Oskaniana paplašinātais teorētiskais ietvars draudzīguma/naidīguma modeļa analizēšanai. Darba mērķis ir noteikt, kādi aspekti šajā laika periodā ir motivējuši vai kavējuši draudzīguma/naidīguma modeļa attīstību pozitīvā virzienā. Lai to izdarītu darbā tiek analizēti politiskie un ekonomiskie draudi, kas caurvij šo valstu savstarpējās attiecības konkrētajā laika periodā. Analīzes gaitā tiek secināts, ka starpvalstu ekonomiskās attiecības ir motivējušas draudzīguma attīstību, kamēr politisko draudu klātesamība ir šo procesu kavējusi.

This bachelor’s thesis studies the regional security comlex of Brazil, Argentina, Paraguay and Uruguay and its development during the period from 2003 to 2015. The theoretical framework of the work is based on the regional security complex theory (established by so called Copenhagen School) and K. Oskanian’s extended framework for analyzing the patterns of amity and enmity. The main objective is to determine what kind of aspects have motivated or hampered the positive change of the pattern of amity and enmity. To do this, this research paper analyzes the political and economic threats that permeates mutual relations of security complex's states during the given period of time. After analysis it has been concluded that cross-border economic have motivated the development of amity, while the existance of political threats has been the main obstacle in regard to the positive change of the patern of amity/enmity.
Regional security complex of Brazil, Argentina, Paraguay and Uruguay from 2003 to 2015
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija); Brazīlija; draudzīguma/naidīguma modelis; MERCOSUR; reģionālā drošība